NTNU-professor og lege Steinar Westin har lang erf#229 som fastlege.

Han har sett seg lei av det han mener er en feilfremstilling fra media og forskere om at folk hele tiden er ute etter sykmelding.

- Idéen om at folk er ute etter sykmelding hele tiden, den er litt merkelig. Det er ikke sånn at pasienter løper inn og krever sykmelding, og at legen står og stritter imot, sier han til DN.no.

Tidligere onsdag la Frisch-senteret frem fersk forskning der det kommer frem at fastlegene er en viktig portvokter for trygd. Hvilken fastlege du har bestemmer nemlig i stor grad sannsynligheten for å få sykmelding eller trygd.

Les også: Legene vokter trygdeporten

- Dette er god og interessant forskning, men det undrer meg likevel at hele dette forskningsfeltet er så entydig opptatt av allmennlegens portvokter-rolle, som om folk flest står i kø for å bli sykmeldt og legenes oppgave er å tette portene, sier Westin.

Hans erf#229 som fastlege er at de fleste pasientene er åpne for å dele tanker om hva de klarer og ikke klarer.

- Dette må være en medieskapt myte, på linje med at tredagersfraværene har økt. Det har de jo heller ikke. Det er ikke helt sjelden at jeg må snakke med pasienter om at de faktisk bør være sykmeldt, sier professoren.

Kan føle seg misforstått
Westin mener det er ikke er gunstig dersom man som lege har som holdning at "her skal det ikke gis sykmelding".

- Da kan pasienter føle seg misforstått, og dialogen kan blir preget av mistenkeliggjøring og "mas-trass". Vi har i det hele tatt dårlig kunnskap om hvilke samtalemetoder leger best kan bruke for å påvirke retningen på sykefraværet. Det er ikke helt opplagt, sier han.

- Forekommer det ikke misbruk?

- Vi har selvsagt alle hørt om en misbruker eller tre, men tallenes tale tyder ikke på noen betydningsfull trend av misbruk. Tvert imot, sykefraværet er nå på sitt laveste siden årtusenskiftet. Likevel maler vi på med de samme spørsmålene. Forskere har en tendens til å gå i flokk, som pressen gjør, sier Westin.

Han mener at pressen og forskerne burde være mer opptatt av hvordan spørsmålene stilles, og at man bør være mer kritisk til forskernes egen rolle.

- Det er de friske og vellykkede som forsker på sykefraværet hos "de andre". De vi tror kanskje ikke har like høy arbeidsmoral som oss. Forskere er jo stort sett ikke syke selv. Og har dertil et varmt og hyggelig innemiljø. De ville knapt nok fått trekk i lønn ved korttidsfravær, dersom sykelønnsordningen ble strammet inn med karensdager, som i Sverige. Slike forhold påvirker hvordan forskere tenker, sier Westin.

Etterlyser kreativitet
Han etterlyser mer kreativitet i forskningsmiljøene, der man for eksempel så på hvorfor ikke folk flest i langt høyere grad utnytter sine "tre-dagers", eller åtte dager uten leges sykmelding. Sistnevnte har halvparten av landets arbeidstagere nå rett på gjennom IA-avtalen.

- Man kunne rett og slett vært interessert i hva som ligger til grunn for at Norge greier å forvalte verdens rauseste og mest rettferdige sykelønnsordning - nå i snart 35 år, siden 1978, uten at den har gått av skaftet, sier han.

Westin peker på at sykefraværet nå er på sitt laveste siden årtusenskiftet.

- Nordmenn ligger på topp når europeiske innbyggere rangeres etter hvor mye tillit de har til sine medmennesker. Sykelønnsordningen er en gigantisk tillitskontrakt. Det kunne vi snakket mer om. Også når det gjelder holdninger til å komme seg på jobb rangerer norske arbeidstakere på topp. Men det snakkes det heller ikke mye om.

- Da skapes et dårlig klima
Westin sier at han nå er trett av alt snakket om fastlegens portvaktrolle:

- Kanskje fastlegen like gjerne kan sees som en støtte for sykelønnsordningens legitimitet? Og for pasienter som er syke? Er det noen ser hvor godt vi tar vare på dem? Hvorfor ikke forskning på fastlegen "forvalterrolle" eller "oppdragerrolle", spør han.

Han frykter at det han mener er et entydig kjør på fastlegens portvaktrolle kan bidra til å forkludre lege-pasientforholdet.

- Hvis pasienter flest tror at leger ikke vil sykmelde, og leger tror at pasienter flest er ute etter sykmelding, da skapes det et dårlig klima for de samtaler lege og pasient skal ha for å finne gode løsninger. Med sykelønnsordningen som verdifullt redskap. Litt mer stolthet over sykelønnordningen, takk, sier Westin.

Les flere saker fra debatten her:

- Det har oppstått en uførepanikk

Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber

- Det er hårreisende

- Alt for mange klorer seg til det politisk korrekte budskapet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.