Også i år har vi samlet de fem medlemmene i makropanelet for å stille dem en rekke spørsmål om deres forventninger til norsk og internasjonal økonomi ved inngangen til det nye året.

Dagens spørsmål: Hvordan vil norsk økonomi utvikle seg i 2014?

Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets:
- I 2014 venter jeg at veksten i norsk økonomi blir klart lavere enn den har vært de siste årene. Anslaget for bnp-veksten i Fastlands-Norge er 1,3 prosent, noe som er en god del lavere enn potensiell vekst og som vil innebære at arbeidsledigheten vil øke gradvis og krype over 4 prosent, sier Godding Boye.

- Bedrifter innen varehandel og byggesektoren vil få det vanskelig da det er særlig innen boligbygging og privat forbruk vi vil se markert svakhet. Eksportbedrifter vil på den annen side oppleve mer positiv utvikling på bakgrunn av svakere krone og bedre utsikter internasjonalt. Husholdningene vil oppleve grei inntektsvekst og fortsatt lave renter, men rammebetingelsene bedres ikke like mye som de har gjort de siste årene. Økningen i arbeidsledighet og fall i boligpriser vil også være negativt for husholdningene, sier Godding Boye.

<h2>  <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>
<h2> <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets:
- 2014 vil by på en veksttakt på linje med 2013, vi anslår to prosent for fastlandsøkonomien. Med fortsatt lave renter og god inntektsvekst blir det enda et bra år for forbrukerne, selv om arbeidsledigheten ligger an til å øke litt. Den veldig svake utviklingen vi har sett i vareforbruket den siste tiden tror vi er forbigående, så 2014 kan bli litt bedre for varehandelen, sier Haugland.

- 2014 vil bli et bedre år for norske eksportører, som drar nytte av en svakere krone og oppgang i europeisk etterspørsel. Det blir fortsatt vekst i oljerelaterte næringer, men klart lavere enn i de foregående årene. 2014 blir et dårligere år for byggebransjen, med fall i boliginvesteringene, sier Haugland.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management:
- Veksten i norsk økonomi avtok i 2013, og vil trolig falle videre i 2014. Vi anslår en vekst i fastlands-bnp i 2014 på rundt 1,5prosent. Det er ingen krise, men det er lavere enn trend og arbeidsledigheten vil derfor stige noe, sier Wilhelmsen.

- Det er to viktige årsaker til at veksten vil avta. For det første vil svakere etterspørsel etter boliger etterfølges av svak vekst i privat konsum og fall i boligbyggingen. For det andre vil bidraget til vekst fra oljeinvesteringene avta vesentlig. Bedrifter som lever av tradisjonell eksport vil derimot få det bedre, sier Wilhelmsen.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning:
- Jeg tror det kommer til å gå greit, selv om aktiviteten blir noe lavere enn de siste årene. Konsensus ligger på en bnp-vekstprognose neste år på om lag 2,5 prosent, hvor norske analysehus er mer pessimistiske enn utenlandske. Her hjemme ligger de fleste på to prosent, som jeg også - pluss minus - tror er et greit anslag for norsk økonomi i 2014. Det er omtrent det som blir tilfellet for 2013, men lavere enn 2012 og 2011 da norsk vekst lå rundt tre prosent, sier Chen.

- Bygg- og anleggsbransjen vil trolig rammes av nedkjølingen i boligmarkedet, mens offentlig sektor trolig vil være relativt upåvirket med forventet økt vekst i offentlig konsum. Jeg tror også eksportsektoren gradvis vil se bedring som følge av omslaget i Europa og ikke minst av kronesvekkelsen som har vært, sier Chen.

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets:
- Veksten vil avmate i 2014, men det blir ingen kraftig nedgang. Det høye norske lønns- og kostnadsnivået er en av drivkreftene til avmatningen. Dette vil fortsette å vise seg i høyere arbeidsledighet, mindre press i boligmarkedet samt olje- og leverandørindustrien. Dog tror vi kronen skal holde seg relativt svak, hvilket vil dempe avmatningen, sier Syed.

- Eksportbedrifter vil få det bedre, mens oljerelatert næring vil oppleve noe mindre press. De som har en jobb i konjunkturutsatte næringer, for eksempel bygg og anlegg, vil få det vanskeligere, mens de med jobb i eksportrettet næring vil få det bedre. Boligkjøpere vil også få det bedre, sier Syed.

LES OGSÅ:

<b>«Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen»</b>

<b> Venter nedtur i boligmarkedet: - Dette er sunt, ønsket og naturlig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.