Analysesjef for kredittobligasjoner Pål Ringholm i Swedbank First Securities har hatt et godt år.

- Kreditt har levert i år. Markedet entret et bullmarked i løpet av høsten, og har til dels vært euforisk, både i Norge og internasjonalt, sier Ringholm.

- Det er jo nesten 100 år siden sist det var like gøy. Spørsmålet er om festen kan vare på sjette året. Det vil i såfall være rekord for kredittmarkedene i moderne tid, sier han.

- Blinker gult
Tirsdag oppsummerte han kredittåret på et Swedbank Firsts miniseminar i Oslo. Der påpekte han at det er det aksjer som er årets store vinner på kapitalsiden. Det betyr imidlertid ikke at obligasjoner er ut, understreker Ringholm.

Analysesjefen beskriver de siste fem årene med investeringer i kredittobligasjoner som «en fantastisk reise».

- I obligasjonsmarkedet pågår det et «party». Det er fortsatt veldig populært, sier Ringholm til DN.no.

Nå ser han riktignok faresignalene.

- Et par lys blinker gult. Og jo lenger ut i syklusen du er, desto mer klokt er det å være litt ydmyk - spesielt der det er mest risiko, sier Ringholm.

Økt etterspørsel
Her hjemme har etterspørselen etter høyrenteobligasjonslån - såkalte high yield - skutt i været siden markedets spede begynnelse på 2000-tallet. Dette er bare en del av det totale obligasjonsmarkedet (se faktaboks til høyre), og den som er mest konjunkturfølsom.

Mens det i 2002 ble tegnet høyrenteobligasjoner for rundt en halv milliard kroner, vil beløpet nærme seg 54 milliarder kroner i år. Grunnlaget for årets suksess ble lagt da sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ECB) sommeren 2012 lovet at ECB ville gjøre «alt som er nødvendig» for å forsvare euroen mot skadelig spekulasjon.

- Ubehagelighetene vi hadde slitt med i flere år ble ryddet bort før inngangen av 2013. Året har deretter forløpt uten store negative overraskelser, oppsummerer Ringholm.

- Markedet har vært oppe 24/7/365. Utpå høsten responderte investorene med å bli villigere til å ta mer risiko, både knyttet til kredittrating og struktur på lån, sier han.

- Happy Days
Dette bekreftes også av sjefanalytiker Lars Kirkeby i Nordea Markets, som sier det har vært "happy days" med bra markedsforhold med fallende kredittspreader gjennom hele året, mye likviditet og svært lite mislighold.

- Alt i alt, alle faktorer tilsier at det har vært et svært sterkt år, sier han til DN.no.

Sjefanalytiker Lars Kirkeby, Nordea Markets.
Sjefanalytiker Lars Kirkeby, Nordea Markets. (Foto: Ståle Andersen)

Han mener det er ingenting som tilsier at trenden ikke skulle fortsette inn i 2014, selv om man aldri kan utelukke en eller annen korreksjon.

- Det er faresignaler lenger ned i løypen, som alltid når man har hatt lange perioder med gode markedfsforhold og sterkt stigende risikoappetitt. På et tidspunkt så vil man få en korreksjon i økonomien, og da vil misligholdene poppe ut etterhvert, sier han.

Advarer mot kort hukommelse
Kirkeby ser allerede at risikoen øker og at enkelte er mer slepphendte med diverse restriksjoner i låneavtaler, der løpetider også kan bli lengre og at det presses "sålenge det er bra markedsforhold". På et tidspunkt, så topper det, mener han.

- Det er sånn verden og vi mennnsker er, og kortidshukommelsen blir farget, sier han.

Sjefanalytikeren påpeker imidlertid at kvaliteten blant utstederne i dag er langt bedre enn ved korreksjonen i 2008-2009, da graden av prosjektfinansiering var langt høyere.

- Det ser vi ikke lenger. Det vi ser nå er en mye større bredde av selskaper som har en virksomhet fra før og som har begynt å bruke obligasjonsmarkedet i stedet for bare å bruke bank, sier han.

Les også:
- Dette er den nye bankvirkeligheten
- Risikoen er i Kina - ikke i Vesten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.