Det er en ”betydelig avtale” som ble halet i land natt til torsdag av EUs toppledere for å hamle opp med gjeldskrisen i eurosonen, sier DnB Nors konsernsjef Rune Bjerke. Avtalen går i grove trekk ut på at Hellas statsgjeld nedskrives med 50 prosent, at egenkapitalkravet til bankene blir hevet til ni prosent og at EUs redningsfond skal kunne garantere for statsgjeld på mer enn 1.000 milliarder euro.

Men problemet er nettopp at det foreløpig bare finnes grove trekk.

- Savner detaljer
- Det er mye som kan gå galt, og vi savner en del detaljer i det opplegget som er presentert, sier Bjerke til DN.no etter bankens tredje-kvartalspresentasjon.

- Vi savner detaljer om hvor stort dette fondet man er avhengig av skal bli, hvordan det skal bygges opp og hvilke konkrete virkemidler eller redskaper fondet vil være i besittelse av. Vi savner informasjon om Den europeiske sentralbanken og IMFs rolle oppi dette, og ikke minst detaljer rundt dette med hvordan banker skal oppkapitaliseres og hvordan de skal og må forholde seg til gresk gjeld, utdyper han.

Bjerke tror at mye av uroen rundt gjelden til enkelte land som Hellas – men også betydelig større Italia og Spania – vil legge seg noe. Selv om det er få detaljer om hvordan bankene skal oppkapitaliseres, mener han også at signalene fra Brussel natt til torsdag er positive.

- Uheldig spiral
Men Bjerke sier også til DN.no at han frykter at markedenes reaksjon kan være kortvarig. London-børsen stiger to prosent, mens Paris og Frankfurt er opp hele fire prosent torsdag formiddag. Oslo Børs stiger på sin side over to prosent, og oljeprisene går også noe oppover.

- Det vurderes foreløpig fra vår side å være tre steg i riktig retning. Men hvorvidt det er tilstrekkelig og vil gi de positive effekter over tid som markedet i dag synes å ha verdsatt, det mener vi fortsatt er noe usikkert, understreket Bjerke under sin presentasjon.

- Faren er at hvis det ikke er nok så vil det skape ny usikkerhet, uro og frykt, og det er en negativ faktor i seg selv. Så lenge markedsaktørene tror på det og tror det er nok, så er det nok. Men hvis du opplever en situasjon der mistilliten igjen begynner å komme frem, da forblir du i en uheldig spiral, sier han til DN.no.

DnB Nor opprettholder for øvrig sine anslag for vekst i verdensøkonomien for 2011 og 2012. Bjerkes hovedpoeng er at det vil være store regionale forskjeller, med flere land i den vestlige verden som vil oppleve resesjon i de kommende kvartalene.

Han beskriver norsk økonomi som ”robust”, og understreker at etterspørselen av olje og gass på verdensbasis i bunn og grunn er det viktigste for Norge. Derfor legger DnB Nor til grunn at Norge vil oppleve god vekst både i 2012 og 2013.

Nedre skikt av resultatmålet
Likevel er ikke norsk økonomi ”upåvirket” av uroen i Europa. DnB Nor, som har 80 prosent av sin aktivitet i Norge, opprettholder sitt resultatmål på mellom 22 og 25 milliarder kroner før tap og skatt i 2011, men Bjerke varsler at det blir ”litt vanskeligere å komme opp fra nedre delen av det intervallet”.

DnB Nor leverte et resultat før skatt som overgikk analytikernes forventninger, med 4,072 milliarder kroner. Men banken måtte ta overraskende store nedskrivninger på boliglån i Latvia, som i seg selv kostet 522 millioner kroner.

Skattekostnaden ble også større enn ventet, fordi deler av tapene til livsforsikringsselskapet Vital, som ble spesielt påvirket av markedsuroen i tredje kvartal, ikke er fradragsberettiget. Skatteprosenten endte på 39 prosent i tredje kvartal. Banken er dermed nødt til å oppjustere helårsmålet på skatteprosenten fra 24 prosent til 29 prosent.

Les mer:

<b>Sterke tall fra DnB Nor</b>

<b>Bankene tar giganttap på Hellas</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.