"Dette er trolig bare starten på eventyret".
Året er 2004 og partileder Jens Stoltenberg i Arbeiderpartiet ser for seg en strålende fremtid for norsk solenergi, i et innlegg i Dagens Næringsliv:
«Solskinnshistorien fra Glomfjord viser at det finnes alternative måter å skape levedyktige arbeidsplasser på i en stadig mer globalisert verden, hvor konkurransen blir hardere og hardere», skrev Stoltenberg om ScanWafer-fabrikken i Meløy kommune i Nordland.
Kappløpet mot solen
Orkla ORK ble i 2006 av Petromagasinet omtalt som et av selskapene som var «på full fart inn i kappløpet mot solen» gjennom sitt eierskap i Elkem. Renewable Energy Corp REC ble omtalt som en frontrunner i Norge med hele energikjeden fra råstoff til ferdige solcellemoduler.
Spol frem til 2011, og solformørkelsen for norsk solindustri er i ferd med å bli et faktum. I industrien som var ment å bli svært viktig for Norge, er veksten forsvunnet. Orkla har solgt Elkem til Kina, og Rec har vært klare på at selskapet ikke skal vokse her hjemme.
- Vi forholder oss til det regimet som er i Norge, men det er utfordrende. Det er derfor vi etablerer oss i Singapore, og det er derfor vi vokser i USA. Det er mer attraktivt der, sier Rec-sjef Ole Enger til DN.no denne uken.
Ekstremt dedikerte
I Singapore har Rec fått hjelp med næringsarealet, arbeidskraften, forskning og utvikling, samt skatteincentiver.
- Undersøkelser viser at Singapore er det beste stedet i verden å drive forretninger. Vi kan bestemt underskrive på det, sa Enger til Dagens Næringsliv i november i forbindelse med åpningen av selskapets fabrikk der nede.
Fabrikken har 1.500 ansatte - én stillingsannonse ga 20.000 søknader fra kompetente søkere.
- Vi vet at arbeiderne i Singapore er ekstremt dedikerte. Rec har vært åpne på at det er personell- og ledelsesmessige forhold som forklarer Wafer Norges svake resultater i 2010, sier DnB Nor-analytiker Einar Kilde Evensen til DN.no, og viser til Rec-sjefens kritikk av Glomfjord-fabrikken.
- Vi er skuffet over Glomfjord. Dette handler om ledelse og ikke utstyr, sa Enger til TDN Finans i oktober, da han snakket om fabrikken som Stoltenberg syv år tidligere hadde trukket frem som selve symbolet på vellykketheten til norsk solindustri.
Les også: - Et ledelsesproblem i Glomfjord
- Ganske foruroligende
Professor Torger Reve på BI har forsket på området, og reiser mye til Kina der han underviser på universitetet i Shanghai. Han synes det er synd at det gikk som det gikk for det norske soleventyret.
- Solenergi i Norge er nesten over. Det er synd, for det er bare et år siden vi trodde det skulle bli noe. Det som skjer nå er ganske foruroligende, sier han.
- Hvorfor ble det slik?
- Da næringen startet var den basert på kunnskap og forskning. Da det begynte å bli et marked, og få volum, kastet blant annet kineserne seg på dette. Det viste seg at dette produktet, som mange andre, gikk fra å være høyteknologisk til å bli drevet av produksjonskostnader. Da måtte man legge produksjonen i Asia. Dette så Rec, og bygget Singapore-fabrikken, sier han.
Gode, ikke verdensledende
Han understreker viktigheten av at Singapore har satset knallhardt på solenergi, blant annet gjennom et stort forskningssenter som Rec drar nytte av. Igjen blir Norge utkonkurrert, men denne gangen på noe vi selv liker å tro vi er gode på; kompetanse.
- Vi er gode, men ikke verdensledende, forklarer Reve.
Den delen av industrien som ikke har etablert seg i Singapore, har etablert seg i Kina. Kina er verdens største marked for solenergi.
Forsvinner som strategisk næring
Professoren mener at det foreløpig er mest alvorlig for Norge at Elkem ble solgt til Kina. Inntil videre er ihvertfall Rec fortsatt i hovedsak norsk.
- Kineserne er ute etter norsk teknologi, mens investeringene skjer i Kina, sier han.
- Vil det være solenergiindustri igjen i Norge på sikt?
- Ja, noe vil det være. Det forsvinner ikke som næring, men det forsvinner som strategisk næring.
Kineserne vant eventyret
- Stoltenberg sa i 2004 at dette var starten på et eventyr for Norge?
- Vi var mange som trodde det, men etterhvert som teknologien ble kjent ble fabrikkene flyttet til Asia. Vi har sett at slike ting har skjedd flere ganger før.
- Så istedenfor at det ble et eventyr for Norge, ble det heller et eventyr for kineserne?
- Ja, på mange måter ble det det.
Les også: Strålende fra Rec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.