USA kan overraske positivt i 2013 og 2014.

Det anslår økonomene i DNB Markets i meglerhusets prognoserapport «Økonomiske utsikter» som ble lagt frem onsdag.

- Mange år med korreksjon i boligmarkedet, samt en betydelig reduksjon av husholdningenes gjeld, mener vi er grunnlaget for et oppsving i boliginvesteringer og i privat forbruk. Det er også potensial for betydelig oppsving i næringslivets investeringer, som har blitt holdt tilbake av usikkerhet rundt finanspolitikken, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til DN.no.

DNB Markets anslår BNP-veksten til 2,5 prosent for inneværende år og 3 prosent for neste år.

Magnussen understreker riktignok at et viktig premiss for prognosene fremdeles kan ryke:

- Vi står fortsatt i en situasjon hvor det er uoppklart hvor sterke budsjettinnstramningene vil bli, påpeker han.

 

Tror gjeldstaket heves
Amerikansk økonomi unngikk det mye omtalte budsjettstupet - «fiscal cliff» - i første omgang. Skatteavtalen senatet godkjente natt til 1. januar må imidlertid også få grønt lys i Representantenes hus før USA er reddet fra stupet.

Den nye fristen er satt til 1. mars, og de viktigste problemstillingene rundt de langsiktige budsjettutfordringene står i dag ubesvart.

Gjeldstaket, som for tiden er på 16.400 milliarder dollar, er allerede nådd. Det betyr at landet ikke kan ta opp mer statsgjeld for å finansiere budsjettunderskuddet.

- Hvor sterke budsjettinnstramningene blir, vil neppe bli avklart før vi nærmer oss fristen. Vi tror primært at det bli enighet, og vi tror at gjeldstaket blir hevet, sier Magnussen.

En eventuell heving av gjeldstaket er i utgangspunktet ikke en del av de pågående forhandlingene om budsjettstupet. Men det var strid rundt gjeldstaket i 2011 som førte til at Kongressen inngikk et kompromiss som innebar automatiske skatteøkninger og utgiftskutt 1. januar 2013.

- Vi har vært her før. Dette er "game of chicken", og det er om å gjøre å ikke blunke først. Det er det dette handler om, og de kommer helt sikkert til å holde på frem til de må ta en beslutning, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.

- Ifjor høst sa vi at vi ikke tror de er så dumme når det gjelder «fiscal cliff» at de går til kamp mot stupet og i uenighet hopper utfor vel vitende om at dette vil gi et sterkt tilbakeslag i amerikansk økonomi. Det synet var langt på vei riktig. Vi fikk en avtale som i første omgang innebar mindre innstramminger enn det vi kunne fått i utgangspunktet, sier Dørum.

- Uhyre dramatisk
DNB Markets legger til grunn at Kongressen kommer til enighet om innstramminger som blir om lag halvparten av det som ligger inne i de automatiske kuttene som ellers vil tiltrå.

Dørum understreker at en avkl#229 rundt budsjettstupet er helt avgjørende for at den private etterspørselen skal skyte fart.

- Full implementering av «fiscal cliff» vil innebære at USAs økonomi vil være nærmere bunnvekst i de to neste årene. Det ville vært uhyre dramatisk. Blant annet vil ledigheten stige betydelig, i stedet for at den går ned, sier Dørum.

Hverken Dørum eller Andreassen vil overvurdere effekten på verdensøkonomien.

- Det gir noe smitteeffekter, men de er begrenset. Men det er klart det kan bli betydelig uro i verdens finansmarkeder, sier Magnussen.

- USA er grovt regnet 1/5 av verdensøkonomien. At det går bra der er jo veldig viktig. Men det er også viktig at det går bra i Europa, og at vi unngår hard landing i Kina, som vi har seilt ett år til gjennom uten å få, sier Dørum.

Les også: - Har på langt nær løst alle flokene

Les mer om «Økonomiske utsikter»:
Nå snur det for norsk økonomi: Varsler ledighetshopp, lønnsstopp og lånepropp
Når toppen neste år: Boligprisfallet rykker nærmere
3 forhold som hindrer supervekst i verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.