Om noen måneder skal forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen legges frem. Litt senere, men før sommeren, kommer Regjeringens første oljemelding etter syv år ved makten.

Høyre-leder Erna Solberg er svært spent på hva som kommer. På Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord i går kom en avkl#229, da både Eirin Sund (Ap) og statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) uttalte at det var uaktuelt med varig vern av Lofoten.

- Mye tyder på at det foregår en runde der Ap og SV skal redde ansikt, og det tyder på at det ikke kommer en reell åpningsbeslutning i Lofoten og Vesterålen før etter valget i 2013 – eller på et tidspunkt der de mener at det er greit å skifte regjering. Vi kan jo se for oss det at de skyver det til 2012 for at da bryter regjeringen sammen, sier Solberg.

 

- Kan bli nye runder
Det hun frykter mest i Lofoten-spørsmålet er at man nå i vår går inn for noe som ligner på en konsekvensutredning, men som ikke formelt sett er det.

- Da er spørsmålet hvordan det oppfyller kravene i petroleumsloven til konsekvensutredning. Det må vi finne ut av, men hvis det som gjøres ikke fyller kravene i loven, kan det bli slik at man bruker like mye tid på en nesten-utredning som man ville brukt på en skikkelig, og så likevel må gå en ny runde etterpå, sier hun.

Det råder generelt stor usikkerhet om retningen i oljepolitikken etter snart to stortingsperioder uten en oljemelding med tilhørende debatt.

- Jeg mener at det er litt skammelig at vi ikke har fått en Petroleumsmelding, og særlig at Stortinget er holdt med godt snakk. Vi ble for eksempel lovet en bredere energimelding.

- Spiller med Norges viktigste næring
- Man spiller med fremtidsutsiktene til en av de største og viktigste næringene og aktivitetene i Norge i dag, når man har en regjering som ikke klarer å bli enige om rammevilkårene, sier hun til DN.no.

Solberg mener det aller viktigste ankepunktet er at man ikke har fått muligheten til å ta en skikkelig politiks gjennomgang av fusjonen mellom Statoil og Hydro og følgene det har.

Hun understreker at det faktisk er et enormt mandat fra det norske folk til en langsiktig oljepolitikk, fordi 80 prosent av de valgte politikerne er tilhengere av å gi industrien en fremtid i Norge.

- Men så har vi en flertallsregjering som ikke gjenspeiler dette, sa hun under paneldebatten på oljekonferansen i Sandefjord, med tydelig melding til SVs innflytelse på oljepolitikken.

- Slutt på kompromissene
Terje Riis-Johansen svarte umiddelbart at det var en grov forenkling fordi regjeringen har gjort en hel masse for oljeindustrien de siste årene, hvis man klarte å se bort fra det svært betente Lofoten-spørsmålet.

Solberg mener alle utsettelsene kan gjøre at de brede kompromissers tid er forbi i oljepolitikken.

- Jeg tror denne forsamlingen (i Sandefjord) heller vil ha et lite flertall som åpner Lofoten og Vesterålen enn et bredt kompromiss som stenger, sier hun, og poengterer overfor DN.no at det virkelig begynner å haste med å sette i gang leting i nye områder.

- Vi var opptatt av at vi nærmet oss en krise da vi satt i regjering, sier hun.

Oljemeldingens historie i DN.no-artikler:
2009: Terje Riis-Johansen annonserer at han starter arbeidet med en petroleumsmelding.

2008, oktober: Terje Riis-Johansen er ny statsråd, og legger Energimeldingen død.

2008, januar: Åslaug Haga krever en grønnere oljeindustri og jobber med en samlet energimelding.

2007: Enoksen går av .

2007: Statoil og Hydros olje- og gassdivisjon fusjonerer.

2005: Ny regjering. Odd Roger Enoksen innser at det blir en kjempeutfordring å stake ut en felles petroleumspolitikk .

2004: Siste oljemelding(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.