Tirsdag avsluttet Kinas regjerende kommunistparti et fire dager langt møte. Samme dag godkjente myndighetene reformplanene som over de neste ti årene skal sikre vekst i verdens nest største økonomi.

Foreløpig er bare hovedpunktene i planene gjort kjent, og det er ventet av mer informasjon vil komme i løpet av dagen.

Strateg Sigrid Wilter Eriksson i Nordea viser til internasjonale medier når hun slår hun fast at kinesiske myndigheter går for et mer markedsdrevet finansielt system.

- Markedet vil få en stor og «betydelig» rolle. Her ser det ut til at myndighetene endret formuleringen sin litt, sier Eriksson til DN.no.

Lite nytt
Nordea-strategen understreker samtidig at det er lite nytt i den informasjonen som så langt foreligger rundt reformplanene.

Helt siden president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang inntok regjeringskontorene i Beijing tidligere har de lovet å gjennomføre strukturelle endringer for å skape en mer bærekraftig økonomi.

Det har vært kjent at et av den nye ledelsens hovedmål er å skape bedre balanse i økonomien, der det innenlandske forbruket skal styrkes og det legges forholdsvis mindre vekt på investeringer og eksport. Betydelige endringer i de offentlige finansene, blant annet regulering av kredittveksten, har også vært ventet.

Les også: Det største spørsmålet i Kina akkurat nå

Eriksson påpeker at Kina nå vil måtte balansere kredittveksten med det å beholde en sterk nok vekst.

- Det vil bli en utfordring, sier hun.

Mens en hel generasjon har opplevd sammenhengende vekst i økonomien og velstanden, har veksttakten den siste tiden vært avdempet. Det er fryktet at sosial uro og protester i Kina kan bli konsekvensen av ytterligere fall. Kinesiske myndigheter har selv satt seg et nedre mål om en vekst på syv prosent.

- For å holde veksten, vil de nå «booste» det private. De ønsker å deregulere mye av systemene som er altfor regulert i dag. At det vil gjøre bedriftene mer effektive, vil bidra til å fremdeles ha en god vekst, mener Eriksson.

- Høye forventninger
Nordea forventer likevel at dette ikke vil være nok til at ikke veksten vil falle noe i løpet av de neste to årene.

- Dette på bakgrunn av at det er smertefullt å gjennomføre disse reformene, sier Eriksson.

Nå er strategen spent på hvordan markedene reagerer på tirsdagens nyheter.

- Markedet i Kina har vært litt avventende, men steg litt i forkant. I natt får vi se om det blir noen store reaksjoner. Forventningene har vært høye, og nå kommer det frem at myndighetene vil la markedet spille en betydelig rolle. Det er snakk om store endringer, og det å få en bærekraftig vekst vil helt klart være positivt for markedet på sikt, sier hun og tilføyer:

- Vi er overvektet kinesiske aksjer i vår investeringsstrategi, også basert på svært attraktiv verdsettelse.

Eriksson påpeker videre at en vekst på syv prosent fremdeles vil være et viktig bidrag til verdensøkonomien.

- Selv om veksten ikke øker så mye fremover, legger vi til grunn at bidragene fra Kina fremdeles vil være veldig høye, sier hun.

Les mer: Kina har godkjent reformplanene
Det største spørsmålet i Kina akkurat nå

Les også på DN.no i dag:
Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå
Norske finansdirektører: Største optimisme på over to år
Nå tror Nordea og DNB på kroneløft (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.