Det norske oljeselskap har gått som en kule på Oslo Børs etter å ha prikket inn funn på funn på felt som har blitt forlatt av tidligere lisenshavere på norsk sokkel.
Det har på rekordtid sørget for å gjøre oljeselskapet til et av de største oljeselskapene etter Statoil.
Toppsjef Erik Haugane krediterer norske myndigheter og den teknologiske utviklingen for selskapets suksess. Han nekter imidlertid å hvile på laubærene, og synes lite om diskusjonene om at oljeselskapene tjener for mye.
- I Norge lever vi i en Calvinistisk tradisjon om at det er syndig å ha det bra. Om vi tjener mye penger, så er det ikke slik at vi skal slutte å så, sier Haugane på en presentasjon i regi av Holberg-fondene tirsdag.
Fredag legger han frem selskapets resultater for tredje kvartal. Han har i dag bestemt seg for å «trø til for gode venner». Holberg-fondene er også aksjonærer i selskapet. Temaet er oljeindustrien, og budskapet er at den beste tiden ligger foran oss.
- Det her kommer til å være den viktigste næringen i Norge de neste femti årene, sier han bestemt, og viser til at Stortinget enstemmig har kommet til det samme.
Bakteppet er en sterk vekst i verdensbefolkningen og velstandsøkning. Samtidig vil ny teknologi sørge for at mer hydrokarboner vil bli funnet, ifølge ham.
- Alle vil ha det trygt for seg og sin familie, alle vil jobbe som pokker for å komme seg inn i middelklassen. Det er situasjonen i verden, det er det her som kommer til å drive utviklingen, sier Haugane.
Dereguleringen av norsk sokkel, der myndighetene har gitt kraftige skatteinsentiver og åpnet for økt konkurranse, har siden 2003 gitt en eksplosiv økning i leteaktiviteten. Likevel tror Haugane at mye er ugjort.
company:detnor
- Det er kun de tre siste årene siden 1965 at det er boret like mange brønner på norsk sokkel som på britisk sokkel, og vi har funnet dobbelt så mye. Norge er fortsatt i sin ungdom når det gjelder oljeaktiviteten, sier han.
Haugene peker på at to av selskapets tre storfunn siden 2005 er gjort på felt som de tidligere eierne forlot. Geitungen-feltet ligger innenfor den første lisensen som ble tildelt i Nordsjøen, til Esso i 1965, mens funnet på Ivar Aasen ble gjort allerede på 1970-tallet, men ble ansett som for lite.
- Den historien kommer til å gjenta seg på norsk sokkel, sier han.
Toppsjefen oppfordrer aktørene til å tørre å satse.
Samtidig spår han at utvinningsgraden vil øke betydelig gjennom teknologiske kvantesprang, som nye monitorerings-og driftsmuligheter, større innslag av landsbaserte løsninger og ubemannede løsninger offshore. Men slikt krever holdningsendringer, påpeker han.
- Det kan være vanskeligere i et etablert, fremfor i et nytt oljeselskap, sier han Haugane.
Det norske oljeselskap DETNOR er opp 1,1 prosent til 89 kroner. Selskapet presenterer resultat per tredje kvartal førstkommende fredag 2. november.
Les også: Lund forbereder Statoil på oljeprisras (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.