Konsernsjef Ole Enger i solenergiselskapet Renewable Energy Corp. kunne koste på seg noen smil under dagens kvartalspresentasjon, til tross for at resultatene i seg selv neppe var noe å rope hurra for.

- Det er tøffere enn i noen annen bransje jeg kjenner til, sier han.

Pilene peker likevel i riktig retning for solenergi som en kostnadseffektiv fremtidig elektrisitetskilde. Samtidig tegnes det et svært lovende bilde av etterspørselen. Bransjen sliter imidlertid med overkapasitet og priser som er i fritt fall.

- Denne rare situasjonen fortsetter, men kostnadene blir mer og mer konkurransedyktige, sier toppsjefen på dagens presentasjon.

- Balansen viktigere enn noen gang
Prisraset er ekstra utfordrende for en bransje som ikke tjener penger fra før. Og de svakeste dyrene i flokken rammes hardest. Enger er derfor mektig imponert over at Rec klarer å forbedre kontantstrømmen.

- I denne hardt utsatte markedssituasjonen er balansen viktigere enn noen gang, sier han.

Det er nesten ingen som klarer å refinansiere seg i dag. Rec-sjef Ole Enger

Rec-sjefen vet hva han snakker om. Siden starten på fjoråret har mer enn 200 solenergiselskaper gått konkurs, stengt produksjonen eller varslet større restruktureringer. Men selv dét er ikke nok for å gjøre bransjen lønnsom. Flere må bort, skal man tro Enger.

- Kreves det en større opprenskning for at det skal bli lønnsomt?

- Svært mye tyder på det. Det har falt fra mer 200 selskaper, og det forsvinner selskaper hele tiden. Det vil jo virke og skape en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Enger til DN.no.

Hentet milliarder
På presentasjonen torsdag var han tydelig på at kundene hverken vil eller kan gjøre forretninger med svake leverandører. Det blir også stadig mer klart hvem som vil bli bransjens vinnere, hvem som trolig overlever, og hvem som vil forsvinne, ifølge konsernsjefen.

- Jeg er derfor glad for at vi har vært i stand til å styrke vår posisjon under disse vanskelige forholdene, sier han.

Solenergiselskapet klarte nylig å hente inn 1,3 milliarder kroner i frisk kapital gjennom en betydelig overtegnet rettet emisjon. Men ikke helt uten støy.

BAKGRUNN:
Rec henter penger
Kritiserer Rec-emisjonen
- Emisjonen har falt
Rec-ledelsen lytter til kritikken

Enkelte mente seg forbigått og at større aksjonærer, som styreleder Jens Ulltveit-Moe og Stein Erik Hagen, hadde beriket seg selv.

Den ekstraordinære generalforsamlingen forkastet imidlertid det opprinnelige forslaget og betingelsene ble endret. Samtidig vil det bli gjennomført en reparasjonsemisjon som tilfører selskapet nye 375 million kroner.

- Du sier at det viktig å vise overfor kundene at dere er et selskap man kan regne med fremover. I hvilken grad opplever du at dette er et budskap som aksjonærene oppfatter?

- Det viste de gjennom at det var stor overtegning i den rettede emisjonen. Vi kunne jo ha plassert mye, mye mer og det viser jo at vi har aksjonærer som tror på oss, som tror på solenergi, og at vi gjør det godt.

- Selv om vi absolutt sett selvfølgelig gjør det veldig dårlig finansielt, så ser jo våre aksjonærer at vi relativt til våre konkurrenter gjør det bra. Og at vi greier å konkurrere med de beste selskapene i Kina er jo på mange måte imponerende. Derfor støtter de oss, sier toppsjefen.

Roser bankene
- Men penger er jo som gullstøv i dagens markeder, og det er knapphet på finansiering. Er det fordel å være fra Norge og å ha den investorbasen som dere har?

- Det er absolutt en fordel, både å ha investorbasen, men også å ha bankene. Vi har to veldig gode banker, sier Enger.

- Hvordan påvirker det urolige finansmarkedet deres konkurrenter, som åpenbart har samme målsetninger og som også må styrke seg finansielt?

- Det er nesten ingen som klarer å refinansiere seg i dag.

Rec-aksjen stiger markert på kvartalsrapporten torsdag, og er opp nær ni prosent til 2,13 kroner, som er noe svakere enn tidligere på dagen. Aksjen er omsatt for 28 millioner kroner.

Les også:
Ikke så katastrofale Rec-tall som fryktet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.