- Det er usikre tider der ute, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.
Torsdag var han invitert av YS til å snakke om tilstanden i norsk økonomi i forbindelse med arbeidstagerorganisasjonens inntektspolitiske konferanse i Oslo. Men Johnsen brukte vel så mye av tiden på å snakke om verden rundt oss.
Han peker på at stigende olje- og matvarepriser har skapt bekymring for inflasjonen i mange land. Det kan føre til at rentenivået blir hevet i en situasjon der landene trenger lav rente for å få vekst i økonomien.
- Det siste de vil ha nå er økt prisstigning, sier Johnsen.
For Norges del betyr likevel den høye oljeprisen milliarder av ekstra kroner til oljefondet. Johnsen er likevel klar på at vi ikke kan bevilge oss selv mer penger i årene som kommer.
Søndag samles Johnsen og de andre regjeringsmedlemmene til årets budsjettkonferanse på Torbjørnrud. Da starter den første tautrekkingen om bruken av oljemilliardene i budsjettet for 2012.
- Som finansminister i oljenasjonen Norge er du vel glad for den høye oljeprisen?
- Jeg vil si det på en annen måte. Isolert sett gir høyere oljepris høyere inntekter for Norge enn det vi har regnet med og en høyere saldo i pensjonsfondet. Men samtidig er det viktig å løfte blikket og se på hva en ekstremt høy oljepris betyr over tid for verdensøkonomien. Den kan bidra til å bremse veksten. Den kan bidra til å gjøre jobben lengre og tyngre for de landene som går med underskudd og som må prøve å balansere økonomien. Det betyr at veien blir lengre frem for dem som er arbeidsledige. Så det er det fokuset jeg har. Hvis veksten i verdensøkonomien blir mindre, så møter Norge en hardere konkurranse der ute. Den siden tror jeg betyr mer enn isolert sett noen flere kroner i pensjonsfondet, sier Johnsen til DN.no.
- Du peker selv på at en høy oljepris har gitt sterk kronekurs. Får du mange henvendelser fra folk som er bekymret, for eksempel i eksportindustrien?
- Et hovedbudskap jeg har fått fra næringslivet er, for å si det veldig enkelt: "Hold orden i økonomien". At vi klarer å føre en fremtidsrettet og god finanspolitikk bidrar til å dempe presset på renter og kronekurs. Det er det budskapet vi får. Men det er klart, for regjeringen blir hensynet til konkurranseevnen veldig viktig i den jobben vi nå skal inn i.
- Men renten er lav og likevel styrker kronen seg. Er det slik at vi ideelt sett også skulle hatt en kontraktiv finanspolitikk?
- Nå er nok kronekursen påvirket av oljeprisen, noe vi også har sett historisk. Det som blir viktig når vi nå skal begynne jobben med 2012-budsjettet er at vi klarer å gjennomføre et stramt opplegg for 2012. Så får vi komme tilbake til hvordan det blir seende ut. Det at vi nå er på fireprosentbanen og at vi i en periode med god vekst i økonomien bør ligge under fireprosentbanen er et viktig signal.
- Men vil du si noe om budsjettet blir kontraktivt?
- Nei, jeg vil ikke gå i detalj om budsjettet. Vi begynner på den jobben nå. Men behovet for en stram finanspolitikk har ikke blitt noe mindre med en høy oljepris.
- Hvor viktig blir det da med moderat lønnsvekst?
- Det fyller inn i en stram finanspolitikk. Et ansvarlig inntektsoppgjør. Og det å passe på at det er hensynet til konkurranseutsatt industri som veier tyngst er viktig.
- Men når det nå går bedre i norsk økonomi er det da fare for at man ønsker å bevilge seg mer og å kreve mer?
- Det kan godt hende. Men samtidig synes jeg det er en ganske god disiplin. Det at man har mye penger, gjør at ønskelistene kan bli lange. Men historisk sett så har vi klart å håndtere det på en god måte. Folk skjønner hva det står om. Samtidig er det viktig å ha med seg at vi har et veldig høyt velstands- og velferdsnivå i Norge som gjør det mulig å bremse og prioritere mer til de som kanskje ikke har nådd frem til bordet ennå.
Les også:
- Ikke noe regjeringen kan ta æren for
- Nå skal vi stramme inn! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.