Det er et spørsmål som vil prege Eva Jolys utrettelige kamp mot økonomisk kriminalitet det neste året.

– Min erf#229 er at folk liker å ha en pære for tørsten, sier Joly og fornorsker det franske uttrykket «un poire pour la soif».

– Omfanget av tapene på Island er enorme. Det vi etterforsker, er om det kun dreier seg om dårlig business eller om pengene ikke er tapt for alle, de som tidsnok skjønte hva som skjedde, legger hun til.

Ny hverdag
Et snaut halvår etter at hun ble valgt inn i politikken etter EU-valget i sommer er hun i ferd med å finne ut av formelen.

– Det er en form for spill, med kompromisser hele tiden. Men man må vite hva som er viktig, sier Joly om sin nye karriere som kamelslukende europolitiker.

Joly bruker resolusjonen EU-parlamentet vedtok for klimatoppmøtet i København før jul, som eksempel. For å sikre et stort nok flertall bak krav om at EUs medlemsland skulle øke sine utslippsforpliktelser, så De grønne seg nødt til å stemme for en tekst som slo fast at atomkraft må brukes i EUs energimiks for å nå målene.

– Kamp mot atomkraft er helt grunnleggende for De grønne. Vi besluttet likevel å stemme for hele teksten. Denne gangen var det forhandlingene i København og å få et bredt flertall bak resolusjonen som var viktigst, forklarer hun.

Selvvalgt kontrollorgan
Men den samme kompromissviljen blir igjen i Brussel når Joly setter seg på flyet til sin helgejobb i Reykjavik. I trekvart år har hun virket som spesialrådgiver for polititeamet som er satt til å etterforske omstendighetene rundt den økonomiske kollapsen på sagaøya.

Da hun takket ja til jobben, var det bare fire personer på saken, ledet av Olafur Hauksson, en lokal politimann uten erf#229 fra etterforskning av økonomisk kriminalitet. Det ble raskt endret etter Jolys ankomst.

– Vi er nå 20 personer, har nye lokaler og stemningen er god. Men det er viktig at jeg blir der en stund til. Olafur og de andre vet at jeg indirekte kontrollerer arbeidet deres. Men blant annet fordi jeg ikke kan lese islandsk, dreier mitt arbeid seg mer om strategi, sier hun og omtaler seg selv som et selvvalgt kontrollorgan.

– Det er utrolige historier. Tilgangen til de historiene er det som driver meg, sier hun og viser til rykter om hvordan bankansatte skal ha hentet ut enorme seddelbunker fra bankene kort tid før de kollapset.

Større enn Elf
Joly ble berømt, og truet på livet, da hun rullet opp den svært omfattende Elf-saken i Frankrike på nittitallet, en korrupsjonssak med forgreininger inn i de innerste politiske sirkler.

Truslene førte blant annet til at hun byttet ut Paris med Oslo og holdt seg unna Frankrike i flere år. Først i år har hun solgt leiligheten i Oslo, flyttet til Paris og leter nå etter bopel i Brussel.

Men nå står hun midt i vepsebolet igjen. For skandalen på Island er større enn Elf-saken, mener Joly.

– Du er ikke redd for at du kan havne i en situasjon som du gjorde etter Elf-saken igjen?

– Vet ikke. Men jeg kommer utenfra. Det skal ikke være mulig å ringe oss og true med følger for den og den slektningen hvis vi fortsetter arbeidet, sier hun og tror mye vil være gjort i etterforskningen i løpet av 2010.

– Da burde etterforskningen være på glid. Det er som med kokosnøtten, når du først får hull, er det gjort, sier hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.