Eivind Reiten fortalte om avgjørelsen selv på en hastig innkalt pressekonferanse i Hydros hovedkvarter i kveld, torsdag.

Han beholder jobben som konsernsjef i Hydro.

Diskutér avgangen nederst i saken.

Flere kommentarer og reaksjoner på avgangen:

Helge Lund: - Trist, men forståelig og Hydro-direktører skal få rettferdig behandling
Jens Stoltenberg: - Marit Arnstad ny StatoilHydro-leder
Arnstad venter på valgkomiteen Arnstad venter på valgkomiteen
- Mange paradokser - Mange paradokser
Fagforeningsleder: - Reiten ikke til å stole på
Libya-saken til Økokrim
Libya-granskingen fortsetter

Rollekonflikt
Reiten gav på pressekonferansen uttrykk for at det blir en vanskelig kombinasjon å være både konsernsjef i Hydro og styreleder i StatoilHydro som skal granske Hydro i Libya-saken.

Les ALT OM LIBYA-SKANDALEN

- Dette gjør jeg i lys av den rollekonflikten jeg kunne komme i en sånn vanskelig sak. Men at jeg trekker meg er ikke bunnet i sakens faktum, sa Eivind Reiten på pressekonferansen.

Reiten ville på spørsmål fra journalister i salen ikke si noe om han kjente til den omstridte konsulentavtalen.

- Nå begynner du å spørre om det undersøkelsene skal finne ut av, svarte Reiten.

- Bittert
Den nå avgåtte styrelederen i StatoilHydro sier han personlig gjerne ville fortsatt.

- Det var en vanskelig beslutning. Jeg har lagt ned så mange arbeidstimer i døgnet nå for å være med å skape dette flotte selskapet. Jeg er stolt av å ha vært en av hovedarkitektene bak dette strålende selskapet. Men jeg konstaterer at jeg faktisk kunne stå i veien for at de kunne gjøre en best mulig undersøkelse. Ja, da må mitt ansvar ligge hos selskapet, ikke hos meg selv. Det er bittert, men det er noe med det å ta ansvaret for slike situasjoner.

Les også: Arnstad venter på valgkomiteen

- Mitt varemerke er ryddighet
Reiten mener det ikke er grunnlag for å kritisere pressens håndtering av saken.

- Dette er kompliserte saker som vi må komme til bunns i, og jeg synes pressens oppslag har vært ganske så rederlige.

Om sin egen rolle i det siste turbulente halvåret, sier Reiten:

- Også opsjonssaken var en belastende sak, og jeg skulle gjerne vært begge foruten. Men samme hva man måtte mene om dem, kan ingen reise tvil om at mitt varemerke er ekstrem grad av ryddighet.

Mer aktiv enn antatt
I pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med avgangen, skriver Hydro at konsulentselskapet som har vært knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya, kan ha vært mer aktiv enn først antatt.

Mandag fortalte Hydro at selskapet hadde betalt 6,85 millioner dollar over en toårsperiode, for å komme seg ut av en konsulentavtale som Saga Petroluem hadde inngått.

Hydro arvet avtalen da de kjøpte Saga Petroleum i 1999.

Frem til nå har Hydro hevdet at beløpet ble utbetalt for å kunne avslutte avtalen. Nå viser foreløpige undersøkelser at bruken av konsulentselskapet kan ha vært mer aktivt.

På spørsmål fra DN.no vil ikke Reiten kommentere hvorvidt dette innebærer at beløpet er større, eller om det har vært utført arbeid for pengene.

Reiten understreker også at det er nulltoleranse for å begå regelbrudd i selskapet, sånn som korrupsjon eller lignende.



En stormfull uke
Reiten har vært i hardt vær den siste tiden, og stormen tok seg ytterligere opp da det mandag i denne uken ble kjent at Hydro har en mulig korrupsjonssak hengende over seg. I kjølvannet av overtakelsen av Saga Petroleum i 1999 ble det betalt rundt 60 millioner kroner etter datidens kurs i henhold til en tvilsom konsulentavtale.

I dag, torsdag, avlyste Reiten et foredrag han skulle holdt på Norges Handelshøyskole (NHH) fordi han måtte jobbe med Libya-saken. Han har vært svært ordknapp om saken de gangene han har opptrådt offentlig siden den halvtime lange pressekonferansen i Oslo mandag formiddag.

Når han i dag igjen tok bladet fra munnen, var det altså for å annonsere sin egen avgang.