En stadig større andel av handelen i norske aksjer går via såkalte "dark pools".
Disse volumene blir ikke registrert på Oslo Børs, fordi handlene går i alternative markedsplasser.
Les hele saken om dark pools her: Skjuler 500 aksjemilliarder i mørket
Likviditetsprobler
En av hovedgrunnene til at de mørke markedsplassene vinner popularitet er den lave likviditeten i markedet.
For fem år siden ble det handlet aksjer for over ti milliarder kroner om dagen på Oslo Børs. I november i år ligger den enkelte dager rundt to milliarder kroner.
Jo mindre likviditet det er i markedet, jo mer endrer man prisbildet når man gjør store handler. Dark pools løser dette problemet, fordi man kan bevege seg skjult.
- Er man en større investor kan prisbildet raskt påvirkes. Høyfrekvenshandlerne hiver seg med når større aktører er i ferd med å gjøre store handler, slik at posisjonen snur og prisen endrer seg, sier meglersjef Pål Karstensen i DNB Markets til DN.no.
Alle norske meglerhus benytter seg av dark pools for å gi kunden best mulig utførelse av ordren. Meglerhusene har en såkalt smart order ruter, som leter i de ulike markedskildene etter likviditet.
Viktig å kunne tilby alternativer
- Er det viktig for kunden at meglerhusene har tilgang til dark pools?
- Ja. Har man bare tilgang til å handle på Oslo Børs, er det jo kun denne andelen man får handlet i. Da er det ikke sikkert at man får beste pris. Det er viktig å kunne tilby kundene tilgang til de fleste markedsplasser, inkludert dark pools. Kundene får da en bedre pris, fordi man har tilgang til en større andel av likvidteten, sier DNBs Karstensen.
- Hvis man får gjort handelen i dark pools foretrekkes det, fordi transaksjonskostnadene er så mye lavere og kundene får bedre priser, sier han.
Veldig kult
Ifølge Karstensen er meglerrollen i ferd med å gå "back to basic", fordi meglerens funksjon som mellommann blir viktigere.
- Vi jobber med å løse ut store blokkhandler som skal være kostnadsreduserende. Det går i favør av de regionale meglerhusene på bekostning av de største meglerhusene som har teknologisk lederskap. Vi har større kjennskap til de store eierne i regionen, sier han.
- Hvordan påvirker det arbeidshverdagen?
- Meglerrollen er revitalisert. Det er veldig kult. Det er mye mer spennende på jobb, sier han.
Les også:
Oljefondet handler i det skjulte: - Vi må kunne skjule fotavtrykket
Mener meglerne kan se langt etter gamle høyder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.