- Det flytter markedet med én gang vi får tallene. Vi ser at aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet reagerer dersom tallene blir annerledes enn forventet, sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.
Forventningsundersøkelser blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, blir fulgt svært nøye i finansmarkedene verden over.
Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.
- Det som er det absolutt beste med den er at den varsler om vendepunktet i konjunkturene, om man går fra for eksempel lavkonjunktur til høykonjunktur, sier Wilhelmsen.
Globalt rush
Rundt hvert eneste månedsskifte raser det inn PMI-indekser fra alle verdens hjørner. Onsdag kommer denne månedens rush av global innkjøpsstatistikk.
Kina er først ut, senere følger blant annet Norge og eurosonen, mens amerikanernes svar på PMI-indeksen, den såkalte ISM-indeksen, avslutter statistikkmaratonen.
At PMI-indekser virkelig flytter markedet fikk vi for alvor oppleve her hjemme ved inngangen til september 2009. Da viste Norsk PMI det største fallet i indeksens til da fem år lange historie.
- Jeg har aldri, aldri, sett at markedet reagerer så mye på en PMI, kommenterte Wilhelmsen overfor DN.no den gangen.
Les mer:
- Aldri sett en så stor reaksjon
Omfattende, men enkel
Selv om indeksene bygger på omfattende undersøkelser gjort blant et stort utvalg bedrifter, er indeksen i seg selv enkel å forstå.
Utgangspunktet er at tallet 50 markerer skillet mellom økende og fallende aktivitet i industrien. Jo nærmere 100, desto flere bedrifter melder om økende aktivitet. Indeksene er dessuten bygget opp på samme måten over hele verden, noe som gjør dem enkle å sammenligne.
Selve samleindeksen er bygget opp av flere underindekser som gir mer detaljert informasjon om hvordan bedriftslederne ser på ordreinngang, produksjon, sysselsetting og lagerbeholdning.
Kan vise økende aktivitet her hjemme
Her hjemme venter ekspertene at morgendagens norske PMI-indeks vil vise en oppgang fra desember 46,6 i desember til 47,9 i januar, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn blant seks økonomer.
Wilhelmsen i Swedbank First Securities tror på enda sterkere oppgang enn konsensus venter.
- Jeg tror vi kan klatre opp til 49,0, om ikke enda høyere, sier Wilhelmsen.
Han mener resultatene i SSBs konjunkturbarometer for industrien, som ble lagt frem i forrige uke, isolert sett indikerer at PMI-indeksen skal vise at det er økende aktivitet i industrien.
- En oppgang til 49 eller 50 vil være en bra oppgang og egentlig på linje med den økningen vi nå opplever i resten av verden, sier Wilhelmsen.
Selv om bildet i norsk industri for tiden er svært todelt, mener Wilhelmsen at aktiviteten samlet sett kan være på vei opp.
- Bedriftene melder om en ganske bra ordreinngang fra hjemmemarkedet, mens ordreinngangen fra eksportmarkedet er ganske mye svakere. Det er egentlig ikke overraskende i det hele tatt - vi skal investere veldig mye i norsk olje- og gassektor, samtidig som det er svak vekst i euroområdet. Men summen er ikke så verst, sier Wilhelmsen.
Les også:
Sprikende tall fra Kina
(i dag)
Norge er delt i to
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.