Det internasjonale pengefondet IMF venter at aktiviteten i verdensøkonomien tar seg markert opp i år og til neste år sammenlignet med kriseåret 2009. Men veksten vil fortsatt være ulikt fordelt mellom regioner og land.

- Det økonomiske oppsvinget har vært bedre enn ventet, men aktiviteten øker i ulikt tempo - lunken vekst i mange industriland og solid i de fleste fremvoksende økonomiene, skriver pengefondet i rapporten World Economic Outlook som ble lagt frem onsdag.

Oppjusterer prognosen
USA har fått en bedre start en Europa og Japan. Og blant fremvoksende økonomier er det de asiatiske økonomiene som gjør det best.

I pengefondets rapport er prognosen at den samlede veksten i verdensøkonomien blir på 4,2 prosent i år.

Dermed er IMF denne gangen noe mer optimistisk med tanke på de globale vekstutsiktene enn for bare noen få måneder siden. I en oppdatering i januar var prognosen en vekst på 3,9 prosent i år.

Til sammenligning falt aktiviteten i verdensøkonomien ifølge IMFs beregninger med 0,6 prosent i 2009.

Ujevnt tempo
Men selv om IMF tror at verdensøkonomien som helhet henter seg markert inn igjen i år, forventer fondet fortsatt at veksten blir ujevnt fordelt.

- Økonomiene som har hatt en sterk start vil trolig beholde ledelsen, ettersom veksten andre steder er holdt tilbake av vedvarende skade på finansiell sektor og husholdningenes balanser, skriver fondet i rapporten.

IMF tror at veksten på verdensbasis vil holde seg nær 4,2 prosent også i 2011.

- Verdensøkonomien er klar for en ytterligere bedring, men i forskjellig tempo på tvers av og mellom ulike regioner, skriver fondet.

Treg vekst i Vesten
Den globale veksten er beregnet til å bli på 4,25 prosent i 2010 og 2011.

Industrilandene ventes nå å vokse med 2,25 prosent i 2010 og med 2,5 prosent i 2011, etter en nedgang i produksjonen på mer enn en halv prosent i 2009.

- Den pågående bedringen i de store industrilandene vil bli relativt treg sammenlignet med bedringer i forbindelse med tidligere resesjoner,

Dermed er det de fremvoksende økonomiene som kommer til å dra størsteparten av lasset.

Ifølge IMFs rapport vil veksten fremvoksende økonomier bli på 6,25 prosent i 2010 og 2011 etter en moderat vekst på 2,5 prosent i 2009.

Men også blant de fremvoksende økonomiene vil det være store forskjeller. Ifølge IMF vil veksten i de fremvoksende økonomiene i Europa og i mange av de tidligere Sovjet-statene også til å treg sammenlignet med vekstforventningene for andre fremvoksende økonomier.

Usikre utsikter
Fondet understreker at vekstutsiktene i verden er usedvanlig usikre, selv om flere risikofaktorer etterhvert nå har forsvunnet.

- Risikoen er generelt sett på nedsiden, der risikofaktorene som er relatert til offentlig gjeld i industrilandene er blitt langt mer synlig, skriver IMF i rapporten.

I det korte bildet er det en fare for at markedets bekymring for Hellas' likviditet og soliditet kan ende med en fullt utviklet og smittsom statsgjeldskrise, mener pengefondet.

Dessuten peker IMF på at det er lite rom for ytterligere offentlige tiltak i mange av industrilandene, noe som gjør dem ekstra sårbare dersom det skulle oppstå nye økonomiske sjokk.

- I tillegg er bankenes eksponering mot eiendom fortsatt en nedsiderisiko, i hovedsak i USA og deler av Europa.

Trenger fortsatt støtte
Pengefondet mener at aktiviteten i verdensøkonomien fortsatt er avhengig av stimulerende makroøkonomisk politikk

- For å opprettholde veksten og sysselsettingen bør finans- og pengepolitikken være støttende i de fleste industriland også i 2010. Men mange av disse økonomiene må også få på plass troverdige strategier som på mellomlang sikt skal begrense den offentlig gjeldsveksten og senere bringe den ned på mer forsiktige nivåer, anbefaler fondet.

I tillegg er gjenoppbygging og reformering av finanssektoren et behov som bør få høy prioritet, mener fondet.

Myndighetene i mange av de fremvoksende økonomiene har allerede startet innstramningen av den makroøkonomiske politikken.

- Gitt utsikter for relativt svak økonomisk vekst i industrilandene, vil utfordringene for de fremvoksende økonomiene å absorbere økende kapitalinnstrømninger og drive frem den innenlandske etterspørselen uten å utløse en ny "boom og bust"-syklus, skriver IMF.

IMFs prognoser

Les også:

- IMF foreslår global bankskatt

Dette må du få med deg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.