Norge har flere av sine aller viktigste handelspartnere i Europa, noe som er til stor bekymring for store deler av norsk næringsliv om dagen. Ikke bare er kjøpekraften under press på kontinentet, en knallsterk krone gjør det tøffere for norske produkter å nå opp i konkurransen med varer som er priset i billigere valuta.

Etter en svekkelse mot slutten av fjoråret, har kronen så langt i år gått 1,3 prosent sterkere mot euro. I dag handles kronen til 7,64 mot den felleseuropeiske valutaen.

- Vi har en krevende kronekurs. Det gnager i bunnlinjen hver eneste dag, sier Knut Sunde til DN.no. Han er bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, og sitter tett på norske bedrifter.

Norske bedrifter må kutte, nedbemanne eller i verste fall legge ned som direkte konsekvens av den sterke kronen.

- Det er ikke tvil om at bedriftene må omstille seg raskere på grunn av den sterke kronen, sier Sunde.

Fortsatt sterk og stabil krone
De eksportavhengige norske bedriftene må trolig belage seg på å leve med en sterk krone i lang tid fremover.

- Kronen har vært sterk og stabil gjennom 2011, og det er et bilde vi ser for oss vil fortsette fremover, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.no.

Meglerhusets prognose for de neste seks til tolv månedene er at en euro vil koste 7,65 kroner. I fjoråret sett under ett ble kronen handlet i intervallet 7,65 - 7,90 mot euro.

- Vi tror at dette intervallet vil videreføres. Det ser ut til at aktørene i kronemarkeet er komfortable med dette nivået, sier Viland.

Sunde forteller at for bedriftene får kronekursen omtrent samme effekt som et ekstra lønnstillegg. Det blir en merkostnad for bedriftene.

- Slik blir det i alle fall når kursen ikke svinger tilbake til åtte blank, sier Sunde.

- En kronekurs på 7,60- 7,90 er det vi normalt vil karakterisere som en for sterk kronekurs, og det gjør det tyngre å drive industri i Norge, legger han til.

Et enormt dilemma
Kronekursen er blant faktorene som påvirker hvordan Norges Bank setter renten, og den sterke kronen har vært en het potet på de siste rentemøtene.

- Det er et enormt dilemma for Norge som industrinasjon å ha en kronekurs som er såpass sterk, sier Sunde.

Camilla Viland tror kronekursen vil holde seg sterk av flere grunner. Av dem er blant annet at norsk økonomi totalt sett går godt, og på lengre sikt tror hun også at en økende oljepris vil bygge opp under en sterk krone.

Også hensynet til rentedifferansen internasjonalt peker i den retning. I dag har mange land renter helt nede på krise-nivåer.

- Vi tror at når bankene begynner å løfte rentene igjen, så vil Norges Bank være en av dem som gjør det først, sier Viland.

Bra start
Onsdag morgen viste PMI for Norge en overraskende sterk økning. Indeksen som måler aktiviteten i norsk industri steg til 54,9 i januar.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener at tallene indikerer lavere nedsiderisiko i norsk økonomi, og langt bedre utsikter for tradisjonell norsk eksportnæring enn man tidligere har fryktet.

Knut Anton Mork, seniorøkonom i Handelsbanken, skriver i en kommentar til tallene at PMI vært en lite treffende indikator på reell industriaktivitet den siste tiden. Indikatoren har beveget seg fra positivt til negativt terreng og tilbake igjen, mens den faktiske produksjonsaktiviteten har vært ganske falt siden midten av 2010.

Han påpeker også at den kraftige økningen i PMI kan følge av todelingen i norsk økonomi, der bedrifter knyttet til olje- og energi har gode tider, mens andre områder ikke har like høy aktivitet.

Les også:

<b>- Det verste er over</b>

Knallsterk årsstart for industrien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.