Leieprisene i Oslo løper fra inntektene, skrev Dagens Næringsliv fredag.

Les: - Smertegrensen er nådd

Det synes sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er en merkelig påstand.

- Dersom du ser noen år bak i tid har det faktisk blitt billigere å leie, sier Andreassen til DN.no.

Inntektene har steget mest
I en fersk rapport fra Opinion Perduco slås det fast at leieprisene har økt med 40 prosent siden forrige topp i 2002, 19,5 prosent mer enn den alminnelige prisstigningen.

Andreassen peker på at realleien, det vil si leien i forhold til lønn, har falt de siste ti årene. Disse årene har inntektene steget med 50 prosent, mens leiekostnadene har steget 40 prosent.

- Og fra 2007 og til i dag har er avviket enda høyere, inntektene har steget langt mer enn leiene, sier Andreassen.

Både husleie og inntekt har altså steget mer enn inflasjonen de siste ti årene, men mens lønningene har steget 30 prosent over prisveksten har leiene steget 20 prosent. Folk sitter dermed igjen med mer til forbruk etter at leien er betalt.

Rar analyse
Daglig leder Geir Solheim i Utleiemegleren på Frogner er en av dem som mener at utleieprisene er begynt å bli svært høye. Han mener at særlig studentene har nådd et tak når det gjelder leiepris.

- Smertegrensen er nådd og prisene er så høye at mange rett og slett ikke har råd til å leie, sier Solheim til DN.

Andreassen mener på sin side at det skapes et feilaktig inntrykk av at leieprisene i Oslo har steget "vannvittig mye", og at folk nå ikke har råd til ytterligere økning.

- Ut i fra det som kommer frem i media og diverse kommentarer skulle man tro at prisene har steget veldig mye mer enn de faktisk har gjort, sier sjeføkonomen til DN.no.

I rapporten fra Opinion Perduco, som DN-artikkelen er basert på, vises det til at veksten i markedsleie fra 2011 til 2012 blir høyere enn ventet vekst i husholdningenes disponible realinntekt.

- Å basere et inntrykk om at husleien går i taket på at leiene i et år har steget 5,5 prosent mens inntektene har steget 4 prosent, det syns jeg er en rar analyse, sier Andreassen.

Ikke særlig vanskelig for unge
Selv om det er de minste leilighetene som har den sterkeste prisveksten vil ikke Andreassen være med på at leiemarkedet er særlig vanskelig for unge.

- Unge med lønnsinntekt har ikke hatt noe dårligere lønnutvikling enn resten av samfunnet de siste årene, påpeker han.

Han viser også til at andelen unge som eier egen bolig er langt høyere nå enn før, ifølge statistikk fra Norsk institutt for by- og regionalforskning.

Han mener at dette henger sammen med at det råder en oppfatning i Norge om at det "uansett lønner seg å eie".

- Det er ikke normalt at studenter absolutt skal eie egen bolig. De er er i en livssituasjon der de er mobile, sier Andreassen.

Hva mener du? Tips oss om gode boligsaker.

Les også: Styr unna små leiligheter

- Ingenting som tilsier at dette skal bestå
Andreassen lar seg altså ikke bekymre for utviklingen i leiemarkedet i Oslo, men han mener det er all grunn til å følge nøye med boligprisveksten.

- Det virkelig har økt er omsetningsprisene på boliger. De har steget 60-70 prosent over inflasjonen, og er tredoblet de siste 20 årene, sier Andreassen.

Han mener det er urovekkende at boligprisene har økt så kraftig i forhold til inntektene. Andreassen har gjentatte ganger advart om at det er risiko for et prisras i Norge.

- Med det prisnivået vi har nå mener jeg risikoen for en annen utvikling enn vekst er ganske stor, sier han til DN.no.

Andreassen: Tror boligprisene vil falle 10-15 prosent



Les også: Prisene på hybler og 1-romsleiligheter i taket

Prisene på hybler og 1-romsleiligheter i taket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.