Aksjonærer i Sevan Marine, anført av Otrum-gründer og investor Jan Sigurd Otterlei, vil ha Kredittilsynet til å granske handlene i tapsbomben Sevan Marine, og den informasjonen selskapet har gitt sine eiere om overskridelsene i selskapet.

- Jeg kan ikke skjønne annet at noen må ha visst om Voyageur-overskridelsene tidligere, sier Otterlei til Agderposten, ifølge Finansavisen.

 

Oslo Børs har tidligere varslet å ville granske handlene i Sevan Marine forut for meldingen som i begynnelsen av forrige uke sa at selskapet var i store finansielle problemer. Aksjen falt 42 prosent før børspause ble innført i handelen.

Les også: Børsen sjekker Sevan-kollaps

Den 20. mai meldte Sevan Marine om gigantisk overskridelse på 50 prosent for ombyggingen den flytende oljeproduksjonesenheten (FPSO) "Sevan Voyageur" (se faktaboks), der prislappen hadde økt fra 90 til 135 millioner dollar.

Les også: Sevan Marine gruset

Otterlei mener at Oslo Børs må granske om det har blitt tilbakeholdt informasjon om byggeoverskridelsene.

- Det har mildt sagt skjedd underlige ting i selskapet, og jeg har opplevd at det har skjedd mistenkelige transaksjoner også i forkant av annen informasjon fra selskapet, sier Otterlei til Agderposten.

-Ville innvirket på Sevan Drilling
På generalforsamlingen vel tre uker tidligere ble det derimot ikke flagget noen overskridelser. Aksjonærene ble tvert imot fortalt at byggingen gikk etter planen, ifølge Finansavisen.

I mellomtiden, den 3. mai, forsøkte selskapet å få inn ferske penger ved å børsnotere boreriggene i et eget selskap, Sevan Drilling. Etter en langdryg prosess, gikk aksjene i det nye selskapet for under halve prisen av det selskapet hadde håpet.

- En kostnadsoverskridelse på 50 prosent kan ikke komme ut av det blå. Det er helt uforståelig, sier Otterlei til Finansavisen.

Han mener opplysningen om overskridelsen ville hatt stor innvirkning på aksjonærenes holdningen til utskillelsen, som overdro store verdier fra Sevan Marine til Sevan Drilling.

Forbannet
Otterlei mener at riggene som gründer og tidligere toppsjef Jan Erik Tveteraas fikk skilt ut, heller burde vært solgt til markedspris. Han har selv tapt 4 milloner kroner på raset i Sevan-aksjen.

- Ingen av oss aksjonærer har gått inn i Sevan Marine for at Tveteraas skulle få sette opp et nytt riggselskap, sier Otterlei og viser til at svært få av de mange aksjonærene i Sevan Marine gikk inn i Sevan Drilling.

For Sevan Marine-aksjonærene betød utskillelsen dermed at de nå eide to rigger mindre, som atpåtil var solgt på billigsalg, med bare 25 prosents eierandel i det nye selskapet og hele gjelden.

Sevan Marine er ned 7,1 prosent til 0,56 kroner. Sevan Drilling er opp 1,85 prosent til 5,50 kroner.

Les også:
Gjennombrudd for Algeta
DNO har funnet gass - og fått penger - i Kurdistan
Vollvik risikerer konkurs - igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.