Fire milliarder kroner i ny egenkapital skal hentes inn. Den planlagte refinansieringen som solenergiselskapet Renewable Energy Corp presenterte onsdag skal gi lånevilkår som er langt enklere å leve med.

Les også: REC henter friske penger - igjen

Det er imidlertid gått mindre enn ett år siden forrige gang selskapet hentet inn penger. I juni ifjor hentet selskapet inn 4,5 milliarder kroner i en emisjon. På dagens pressekonferanse var derfor Rec-sjef Ole Enger rask med å innrømme at utviklingen i selskapet har vært svak, og svakere enn selskapet selv var i stand til å forutse.

Balanse i forhandlingene
Nå mener imidlertid Enger at selskapet er i langt bedre stand til å vurdere den videre utviklingen. Noe som har gjort det mulig å reforhandle med bankene og be eierne om mer penger.

- Ja, det er klart at finanskrisen kom hastende på de fleste. Men nå, over tid har vi klart å fordøye hva det egentlig innebærer. Vi må kunne hevde at vi forstår mer nå enn vi gjorde for ett år siden, sier Enger til DN.no.

- Har dere hatt bedre kort på hånden i forhandlingene med bankene denne gangen?

- I den virkelige verden er det egenkapitalen som bestemmer hvilke kort man sitter med. Når eierne stiller opp, så er nok det vel så viktig som noe annet når det gjelder å ha balanse i forhandlingene, sier Enger.

Eierne må ut med fire milliarder kroner i ny egenkapital. Likevel svarer markedet med å sende aksjen opp nærmere ti prosent på Oslo Børs. Analytikerne Truls K. Engene og Atle Vereide i SEB Enskilda mener refinansieringen fjerner usikkerhet rundt selskapets finansiering.

- Avtalen med bankene bør løse usikkerheten rundt Recs finansielle posisjon og fjerne rabatten som har vært i markedet i de siste månedene, skriver SEB-analytikerne i en oppdatering onsdag.

SEB Enskilda er er ett av de tre meglerhus som koordinerer emisjonen i Rec. SEB er også en av tre banker i syndikatet som deltar i refinansieringen av Recs bankgjeld og som er med som garantist i emisjonen.

- Kommet ut av kontroll
Etter et vanskelig 2009, med fallende priser og mange innkjøringsproblemer, begynner selskapet å se slutten på sitt massive investeringsprogram. Enger mener selskapet nå har mye klarere sikt i forhold til den videre utviklingen.

- Vi må vel våge å si det. Når markedet har falt med nesten halvparten, så kan det ikke falle en halvpart til, sier Enger.

På presentasjonen konstaterte Rec-sjefen at selskapet rett og slett har hatt for mye å henge fingrene i de siste årene.

- Vi har doblet virksomheten her i Norge og samtidig bygget opp en ny enhet i Singapore. Det har vært for mye, og det er grunnen til at noen av prosessene har kommet ut av kontroll. Det er også grunnen til at vi må styrke organisasjonen og få ting på plass igjen. Det er det vi er opptatt med for tiden, sier Enger.

Skal tilbake til toppen
I tillegg har finanskrisen ført til kraftig prisnedgang i markedet for wafere, silisiumsskivene som brukes i solceller. Rec selger en betydelig andel av waferproduksjonen ut til andre produsenter av solcellemoduler.

- Vi har en god historie når det gjelder wafere. Vi hadde en ledende posisjon i vår wafervirksomhet. Det var der alt startet i REC, oppsummerer Enger.

De siste 18 månedene har Rec imidlertid hatt flere problemer knyttet til innkjøringen av ny waferproduksjon.

- Vi jobber veldig hardt og vi gjør fremskritt hver eneste dag og vi er i ferd med å bli ferdig med innkjøringen. Vi forbedrer oss hver måned og vi blir mer lønnsomme hver måned som går, sier Enger.

- Vi ser ingen grunn til at vi ikke skal få tilbake posisjonen vi pleide å ha i wafervirksomheten. Og vi gjør fremskritt. Men når du har så mange utfordringer som vi har hatt i det siste så vil det ta litt tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.