Renewable Energy Corporation var tirsdag vert for investorer og analytikere på fabrikken i Moses Lake i USA. Med på kjøpet fikk de ferske produksjonsoppdateringer og tøffe mål.
- Jeg tror solenergi etter hvert kan stå for 15 til 20 prosent av verdens elektrisitetsbehov, sa konsernsjef Ole Enger, ifølge TDN Finans.
I dag dekker denne energitypen under 0,5 prosent av energibehovet i verden.
- Industrien kan vokse med 40 prosent i mange, mange år fremover, sa Enger.
Et reelt alternativ
Ifølge Enger er det nå få som nå setter spørsmålstegn ved solenergi som energialternativ. Kostnadene er nå blitt så lave at solenergi er et reelt alternativ.
- Der føler jeg at vi har hatt et gjennombrudd, sa Rec-sjefen.
- Mer enn spennende
Rec-aksjen steg nær ni prosent igår etter at selskapet meldte at de nå venter en samlet vekst i omsetning og driftsresultat før avskrivninger i Rec Silicon i 2010.
Les: Kraftig soloppgang
Selskapet meldte også at alle problemene knyttet til FBR-fabrikken i Moses Lake er løst. Teknologien som brukes her har nå vist seg å fungere, ifølge både Rec og analytikere som var med på omvisningen i fabrikken.
- Vi har løst alle problemene og vi har nå den beste teknologien i industrien. Jeg må innrømme at det har vært mer enn spennende i den vanskelig perioden vi har vært gjennom. Det er derfor en stor dag for oss at vi kan stå her og ha gjennomført en banebrytende teknologi, sier han ifølge TDN Finans.
Går i sin egen retning
FBR er en prosess for rensing av silikon, der man bruker et fluidisert partikkellag (fluidized bed reactor FBR). Teknologien reduserer kostnadene ved produksjon av ulike solarprodukter, og sparer store mengder strøm.
Du kan lese mer om teknologien her .
Rec, Wacker Chemie og MEMC Electronic Materials benytter FBR-teknologien i silisiumproduksjon.
- Vår måte å produsere FBR på er en helt annen måte enn det Wacker Chemie og MEMC Electronic Materials produserer på. De har likevel valgt å ikke satse på det og velger å fortsette å investere i Siemens-teknologien. For oss så ville vi ikke engang tenke på å investere i Siemensreaktorer, sier han.
Fortsatt usikkerhet om emisjon
Rec-aksjen har hatt en svært turbulent start på året. Aksjen har hittil i år falt like under 45 prosent, og blant annet frykten for emisjon har bidratt til det.
Rec-ledelsen opplyste nemlig under presentasjonen for fjerde kvartal at det, "gitt dagens utsikter for operasjonell inntjening" var sannsynlig at selskapet ville komme til å bryte betingelsene i enkelte av lånene sine.
Rec forhandlet allerede da med bankene, og Enger kunne igår fortellet at det er mulig for Rec å få lettelser i lånebetingelser fra bankene uten at bankene vil stille spesielle krav til selskapet.
- Det er klart at dette er mulig. Det er mange banker å forholde seg til, men noen er der allerede og mener at dette er en god løsning, sier han.
Enger sa også at det er ikke sikkert alle bankene er interessert i det.
Enger "tror det er ganske realistisk at det kommer en oppdatering ved førstekvartalsrapporten", melder TDN Finans.
Rec-aksjen faller 4,52 prosent 24,53 kroner, og er klokken 10.20 den mest omsatte aksjen på Oslo Børs med en omsetning på 269 millioner.
Les hva analytikerne mener om Rec etter USA-turen: Her er REC-reaksjonene etter USA-tur
Les også: Saksøker Rec
Kraftig soloppgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.