- Det er bra at vi brukte oljepenger under finanskrisen, fordi det har gjort at vi kom oss ut av krisen. Men jeg synes også det er bra at de begynner å stramme inn litt nå, og jeg synes at de nå bør komme tilbake til handlingsregelen.

NHH-student Astrid Elde (23) sitter i kantinen i Norges Handelshøyskole i Bergen. Hun og flere av hennes studentvenninner har akkurat hørt på sentralbanksjef Svein Gjedrems Lehmkuhl-foredrag, der Gjedrem blant annet oppfordret politikerne til å huske å sette til side oljepenger til kommende generasjoner.

Les også: - Det kan lett glippe

- Ikke bruk for mye hjemme
Studentene er svært engasjert i politikk, og i bruken av oljepenger. Eldes venninne, Sara Thormodsen (23), er glad for at pengene i oljefondet er plassert i utlandet, og ville ikke anbefalt å sette pengene i hjemlandet.

- Jeg synes det er bra at de investerer i utlandet, for jeg er redd for at overinvesteringer her hjemme kan føre til hollandsk syke. Det er farlig å bruke for mye penger her hjemme, sier hun.

Hun er, som sentralbanksjef Gjedrem, bekymret for eldrebølgen som er i ferd med å skylle inn over landet.

- Jeg ser for meg at de som er eldre nå, bare vil at vi skal bruke mer. Denne gruppen blir jo bare større og større, og jeg ser for meg at det kommer til å bli fortere tomt enn man tror, sier hun.

Les sentralbanksjef Svein Gjedrems beskjed til de unge: <b>- Det blir penger igjen til dere også</b>

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Kan finne mye negativt
Student Bjørg R. Sandven (23) lurer på hvor man skal sette grensen for hvor høyt velferdsnivå vi skal ha i Norge.

- Man kan finne mye negativt med det norske helsevesenet i dag, men de aller fleste i Norge har det likevel bedre enn i andre industriland. Man må finne en balanse, sier hun.

- Tror du det vil være penger igjen når du blir pensjonist?

- Jeg tenker ikke at jeg trenger å spare penger selv, jeg forventer jo at det er penger igjen. Men jeg er samtidig veldig obs på at oljefondet kan gå tomt. Det er sikkert viktig å tenke på alderdommen - å ikke gjøre det kan kanskje være litt farlig, sier hun.

Skal man ha mer velferd?
Kasandra Larsen (24) mener at Norge må finne andre måter å finansiere seg på når oljeinntektene til slutt stopper opp.

- Det må for eksempel skje ved at skattene blir fordelt på andre måter enn i dag, eller at man selv må finansiere en større del. Det vil jo gå på bekostning av velferden vår. Det koster også mye å bare opprettholde det velferdsnivået vi har i dag, selv om man ikke øker det. Skal man ha mer velferd for alle, eller skal man finansiere mer selv? Det vil jo bli en avveiing, sier hun.

De fleste som går ut fra NHH, vil gå ut i en godt betalt jobb når de er ferdige. Det kan være en fordel, dersom man etterhvert må sørge for deler av pensjonen selv.

- Det er jo selvfølgelig positivt at vi kan få en jobb og at vi kan tjene bra, men det viktigste er å gjøre noe man trives med. Men man blir vel mer bevisst på det når man går ut. Jeg tipper at det for eksempel er ganske mange 40-åringer som tenker mye på det, sier Larsen.

Les også: - Det kan lett glippe

<b>- Det blir penger igjen til dere også</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.