- Dette er en av de risikofaktorene som vi er mest bekymret over i den globale økonomien for tiden, sier makroøkonom i DNB Markets, Ole André Kjennerud.

Han snakker om risikoen for at Kina går inn for en ”hard landing”. Siden 2008 har kredittveksten i Kina vært høy.

Gjeldsbelastningen i landet er også høy sammenliknet med andre økonomier. Om veksten skulle bremse for mye, kan det resultere i at flere aktører ikke vil klare å betjene gjelden sin. Tar ikke myndighetene kontroll, er veien kort til omfattende krise, ifølge Kjennerud.

- Det som er bekymringsverdig er den høye kredittveksten. Jo lenger tid vi har høy kredittvekst, samtidig som at aktivitetsveksten ikke akselererer og gapet mellom kreditt og BNP øker, jo mer bør vi bekymre oss for at det kan komme til å gå galt, sier makroøkonomen til DN.no.

Vil kunne gi lang finanskrise
Skulle det verst tenkelige skje i Kina, vil det merkes godt i Norge, blant annet gjennom et dramatisk fall i råvareprisene.

- Vi tror at i et scenario der BNP i Kina faller vil det kunne innebære at oljeprisen vil falle ganske mye. Det vil kunne ha negative konsekvenser for norsk økonomi, som igjen vil vise seg gjennom reduserte investeringer på norsk sokkel. Etterspørselen etter arbeidskraft vil avta og vi vil få et fall i sysselsetting og en økning i arbeidsledigheten, sier Kjennerud.

Ifølge makroøkonomen vil oljeprisen kunne bli så lav at det ikke lenger vil være bærekraftig for bedrifter å opprettholde produksjonen.

- Vi jobber for tiden med et nedsidescenario for norsk økonomi hvor vi tar utgangspunkt i nedsidescenarioet for Kina. Det vil kunne gi et fall i oljeprisen til rundt 50 dollar fatet, sier Kjennerud.

DNBs verste-falls-analyse vil være ferdig om noen uker.

- Våre foreløpige anslag tilsier at det kan bli like ille som under finanskrisen og ikke minst mer langvarig, sier Kjennerud.

Les også: Selger Norges største leilighet på ett plan

Bedre enn ventet
Det går imidlertid ikke med stormskritt i retning av DNBs worst case scenario. De asiatiske børsene stiger etter at Kina leverte bedre handelstall enn ventet .

Eksporten økte med 5,1 prosent på årsbasis i juli, og konsensus var 2,8 prosent. Importen steg kraftig med 10,9 prosent på årsbasis, også det langt over konsensus på 2,1 prosent. Høyere import tyder på bedre vekst i innenlandsk etterspørsel enn fryktet.

De melder også om volatile handelstall.

- Bedre enn ventede tall fra Kina er spesielt gode nyheter, skriver Nordea i sin morgenrapport torsdag.

Oppbremsning
Kjennerud i DNB peker imidlertid på at Kina, som er den viktigste driveren bak global vekst, er i oppbremsning.

I en fersk rapport peker han på at veksttakten har avtatt etter tre tiår med ti prosent gjennomsnittlig vekst. Fasiten for fjoråret ble 7,7 prosent, mens BNP-veksten i første halvdel av 2013 ble 7,6 prosent.

- Samlet for inneværende år venter vi at veksten i BNP blir 7,5 prosent, og neste år venter vi en videre oppbremsing til 7,0 prosent, står det i rapporten.

Kjennerud mener likevel det er en bra vekstrate sammenliknet med andre land.

- Selv om det bremser i Kina, fremstår fortsatt den kinesiske økonomien som en vinner, og en driver av den globale økonomien, og slik vil det være til tross for at veksten nå ser ut til å bremse fra ti prosent til syv prosent.

Les også:
Kina ruller mot stupet
Kinas handelbalanse svakere enn ventet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.