Markedene blir stadig mer opptatt av problemene knyttet til den kraftige, statlige gjeldsoppbyggingen i kjølvannet av finanskrisen.

Så langt har fokuset i stor grad vært på Hellas og andre sør-europeiske land, mens USA ikke har fått samme oppmerksomhet på tross av at kredittvurderingsbyrået Moody's har advart om at "trippel A"-vurderingen av amerikanske statsobligasjoner ikke bør tas for gitt.

Sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets peker på at amerikanske statsobligasjoner gjennom krisen har fått status som trygg havn, og at etterspørselen fra investorene både innenlands og utenlands fortsatt er veldig sterk.

- Men statsfinansene i USA følger nå en ikke-bærekraftig bane. Hvis ikke politikerne tar bestemte skritt, kommer landets gjeld til å eksplodere i de kommende tiårene, skriver han i en oppdatering.

Bare en femtedel av California
I tillegg kommer budsjettproblemene i California, som allerede har problemer med å betale kreditorene, Michigan, Florida og andre stater som ståre overfor enorme utfordringer.

- Og det er verdt å merke seg at den greske økonomien utgjør bare en femtedel av California, skriver Jacobsen.

Han tror at problemene i California kan gjøre mer for å holde tilbake den amerikanske oppturen, enn Hellas' problemer kan skade Europa.

Ettersom California utgjør 13 prosent av amerikanske BNP er det sannsynlig at myndighetene kommer til å se på staten som "for stor til å feile", og dermed få den hjelpen den trenger.

Kommer til å kreve høyere renter
- Hvis ikke politikerne er villige til å iverksette betydelige og smertefulle skattepolitiske innstramminger, kommer vi til å se at investorene kommer til å begynne å kreve mye høyere kompensasjon for å eie den økende statsgjelden, mener Jacobsen.

De langsiktige skattemessige ubalansen truer i tillegg utsiktene til fremtidig pengepolitisk stabilitet, og kan føre til høyere inflasjon. Hovedgrunnen til dét er at det er risiko for at den amerikanske sentralbanken kommer til å kjøpe statsgjeld og dermed la "seddelpressen gå".

- Og hvis politikerne fortsetter med å la sentralbanken være mindre uavhengig, kommer det ikke til å overraske oss om investorene begynner å spekulere om at politikerne kommer til å håntere den økende gjeldsbyrden med økende inflasjon og pengetrykking, skriver han.

Les også:

Hellas nær gigantkutt

- Det vil skje igjen

USA frykter ikke Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.