- Så alvorlig som dette har det ikke vært for Italia siden andre verdenskrig. Og heller ikke for resten av Europa, sier Steinar Strøm, som er professor i økonomi både ved Universitetet i Oslo og i Torino.
- De som sitter på statsobligasjonene har helt mistet troen på Italia.
De siste dagene har tilliten til Italias betalingsevne sunket som en stein og rentene på statsobligasjonene steget tilsvarende. Etter å ha nådd 7,37 prosent på onsdag falt renten på tiåringen tilbake til syv-tallet torsdag, ifølge Bloomberg.
På torsdag solgte Italia gjeld med to års løpetid for fem milliarder kroner til 6,09 prosents rente, hvilket var noe bedre enn fryktet. Men det var også den høyeste renten på 14 år og en bratt oppgang fra forrige auksjon, da den ikke gikk over 3,57 prosent.
Les også: Italia må betale 6,09 prosent for å låne i ett år
- Kan fortsatt gå bra
Silvio Berlusconis varslede avgang har heller ikke lettet markedene, som skriker etter en handlekraftig regjering. Å få på plass et nytt, troverdig lag er ifølge Strøm aller første prioritet.
- Det kan fortsatt gå bra, men da må den politiske floken løses raskt. Mario Monti er den beste kandidaten. Hvis italienske politikere skjønner at det er krisetider, så innsetter de ham. Og det bør skje rett over helgen – senest, sier professoren om den tidligere EU-kommissæren, som er favoritten til å lede en overgangsregjering.
- Jeg både tror og håper at Monti er på plass innen mandag eller tirsdag.
Les også: Mario Monti favoritt til å etterfølge Berlusconi
Berlusconi varslet sin avgang på tirsdag etter at en avstemning i Parlamentet viste at han hadde mistet flertallet sitt, og lovte at han skulle fratre etter at lovgiverne hadde vedtatt nye innstramningstiltak til neste års statsbudsjett. Han har senere trukket kravet om at det skrives ut nyvalg umiddelbart.
- Har forstått alvoret
- Det kan se ut som Berlusconi har forstått alvoret, sier Strøm med noe som minner om overraskelse i stemmen.
Selv om Strøm mener det er lite sannsynlig, understreker han at enkelte, også markedsaktører, har vanskelig for å tro at Berlusconi – som har hatt en egen evne til å overleve kriser – vil akseptere nederlaget og faktisk trekke seg som han har sagt.
Strøm sier at også Umberto Bossi, som inntil denne uken var en av Berlusconis viktigste allierte i Parlamentet, er en løs kanon. Hans ytre-høyre parti, Lega Nord, er en viktig maktfaktor.
- Det eneste hinderet er om Berlusconi eller Bossi begynner å rote det til igjen.
- Farse
Strøm har bodd åtte år i Italia, og har fulgt italiensk politikk på nært hold. Han har ikke strenge nok ord for å beskrive politikken som er blitt ført av høyresidens sterke mann siden midten av 1990-tallet.
- Man kan aldri bli klok på Berlusconi. Hans regjeringstid er en farse, som en Groucho Marx-film for de som husker det. Han er egentlig mest interessert i damer, påpeker professoren nøkternt.
- Italia har en relativt stor, ineffektiv offentlig sektor, lav vekst, et veldig rigid arbeidsmarked – det er ikke lett å komme inn og ikke lett å få noen ut – lite mobilitet. Hadde han vært en statsleder hadde han for lengst satt press på sine regjeringskolleger for å få reformert italiensk økonomi, legger han til.
- Han har sittet lenge ved makten og nesten ikke gjort noe. Grunnen til at det har kunnet fortsette er at venstresiden er så fragmentert, sier Strøm.
Les mer:
<b>Her er løsningen som kan tvinge seg frem</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.