Regjeringen bruker opp alle fjorårets ekstramilliarder i revidert nasjonalbudsjett, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Det de opplevde av fall i utgifter, særlig i Folketrygden, inn i 2013 har de brukt opp på andre ting. Så isolert sett så fremstår 2013 som et ganske ekspansivt år. Om disse tallene skal tas på alvor må vi tilbake til 2009 for å finne større ekspansivitet i budsjettet for ett år alene. Det var et spesielt år på grunn av finanskrisen. Så i moderne historie, hvor det ikke har vært noen krise og det har gått bra i økonomien, så fremstår det isolert sett som relativt ekspansivt, sier Juel til DN.no.









Spesielt ekspansivt
Regjeringen peker riktignok selv på at årets budsjett fremstår som spesielt ekspansivt fordi fjorårets oljepengebruk nå er kraftig nedjustert. Dersom man ser både 2012 og 2013 under ett vil impulsen som budsjettet skaper i økonomien bli omtrent slik regjeringen så for seg ifjor høst.

Juel peker på at også Norges Bank la en slik vurdering til grunn da fjorårets reviderte budsjett ble sett i sammenheng med den faktiske utviklingen året før.

- Så når vi ser på hva Norges Bank vil si om dette, så venter vi at de ikke vil hoppe i stolen, sier Juel.

Tyter ut
Han understreker imidlertid at årets budsjett likevel betyr at man bruker opp pengene man sparte inn i fjorårets budsjett.

- Det tyter ut i at de oppjusterer veksten i offentlige investeringer. Og så har de også oppjustert veksten i offentlig forbruk litt. Det kan se ut for at det man har spart inn på Folketrygden kommer ut igjen i høyere offentlig aktivitet, sier Juel.

- Det er litt sånn at det lukter et valgår her. Man benytter nå det handlingsrommet man får, fordi vi er mindre syke og jobber litt lengre, til litt mer offentlig aktivitet, sier Nordea-økonomen.

Ikke grunn til å rope varsko
Samlet sett betyr likevel ikke pengebruken at vi trenger å forvente oss noen overoppheting i norsk økonomi. I prognosene i revidert nasjonalbudsjett anslår regjeringen at veksten i norsk økonomi i år blir noe lavere enn den så for seg ifjor høst.

- De har justert ned veksten i privat sektor. I sum blir veksten i fastlandsøkonomien noe lavere. Det er ikke grunn til å rope noe voldsomt varsko, sier Juel.

- Sigbjørn Johnsen sier at det er viktig å holde igjen på oljepengebruken. Men gjør han egentlig det?

- Han vil kunne si det ved å si at de ligger godt under handlingsregelen. Man bruker dette begrepet som en krittstrek, og det er nokså meningsløst, egentlig.

- Men vi skal jo fase inn oljepenger. Noe av poenget med oljepengene er å bruke dem. Vi må ikke glemme det oppi dette. Men det hadde ikke gjort noe om de hadde knepet inn noen få milliarder. Samtidig er det ikke slik at jeg hopper i stolen av dette, sier Juel.

LES OGSÅ:

<b>- Det er riktig å holde igjen oljepengebruken</b>

<b>Alt om revidert nasjonalbudsjett</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.