De norske boligprisene står nå nesten helt stille:

Bruktboligprisene steg 0,1 prosent fra april til mai i år, viser den siste statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening, som ble publisert mandag.

Les: Boligprisene står nesten stille

At boligprisveksten nå i praksis har stoppet opp, overrasker ikke økonomene:

- Etter å ha beveget seg stort sett sidelengs gjennom hele fjoråret, har årsveksten i boligprisene hatt en klart fallende trend siden desember, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i sin morgenrapport tirsdag, og legger til:

- Utviklingen bidrar til å forsterke vårt syn på at det nå pågår en viss nedkjøling i det norske boligmarkedet.

Norske husholdninger har allerede rekordhøy gjeldsgrad, det vil si forholdet mellom gjeld og disponibel inntekt. I snitt er nå gjelden på rundt 200 prosent av inntekten, men bak et tilsynelatende forholdsvis ufarlig tall i snitt ligger det et stort antall husholdninger med gjeldsnivåer skyhøyt over 200 prosent av inntekten.

Klare tendenser
Bankene er i ferd med å stramme inn overfor norske boliglånskunder, og Due-Andresen tror det kan bidra til å stagge boligprisene fremover:

- Vi antar at tendensen vil fortsette ettersom bankene strammer mer inn i sin kredittpraksis overfor norske husholdninger, skriver hun.

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets ser en klar trend:

- Tendensen synes stadig mer klar: Omsetningen er dempet, omsetningstiden har tendert opp og det er en liten økning i antall usolgte boliger. Det ser ut som en generell oppbremsing, men den kommer i så fall litt tidligere enn vi hadde ventet, skriver han i sin morgenrapport.

Det er grense for hvor høyt det kan bli
Sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik, sa til DN.no mandag at mye av prisveksten i år nok allerede er tatt ut.

- Dersom prisene holder seg uendret også resten av året, vil årsveksten ende på 6,3 prosent. Men vårt anslag i år er 4-5 prosent vekst. Det betyr at vi sånn sett venter en videre utflating av prisene og et lite fall på slutten av året, sier hun.

Dersom Sparebank1s prognose ikke skulle slå til, er Holvik redd for at det vil bli med negativt fortegn, altså at boligprisene faller enda mer enn de tror. At de skulle stige vesentlig mer anser hun som klart minst sannsynlig.

- Renten er lav og de som har jobb har fått økt kjøpekraft. Men det er en grense for hvor høye boligprisene kan bli før folk foretrekker å heller flytte litt ut av byen og kanskje til og med pendle. Det går an å se for seg en liten oppgang i prisene, men det går en grense, og den grensen tror jeg vi nærmer oss nå, sier Holvik.

Les også: Nå er «best case-scenarioet» at boligprisene bare faller litt

<b>- En cocktail for lavere oljepriser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.