Prisen på Nordsjøolje har steget seks prosent siden onsdag ettermiddag, og ligger torsdag formiddag på 58,76 dollar per fat - fire prosent opp.
Årsaken til oljerallyet er de saudiarabiske styrkene som i løpet av natten gikk til angrep på en Houthi-milits i Jemen.
Til tross for at Jemen bidrar med mindre enn 0,2 prosent av den totale oljeproduksjonen i verden, ligger landet geografisk plassert på en måte som likevel putter det nær sentrum av oljehandelen.
Jemen deler nemlig landegrense med oljegiganten Saudi-Arabia, som sender rundt 7 millioner oljefat ut fra grensen hver eneste dag.
Rett utenfor Yemen ligger i tillegg Bab el-Mandeb. Gjennom dette stredet ble det transportert 3,8 millioner fat olje per dag i 2013, ifølge EIA. Dersom stredet blir stengt kan det hindre tankskip i å passere mellom den persiske gulfen og Suezkanalen og SUMED-rørledningen. Det kan tvinge skipene rundt sørspissen av Afrika, som gjør transporten dyrere (se kart i bunnen av saken).
Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB forklarer at opprøret har eskalert etter å ha pågått over lang tid.
- Jemen karakteriseres gjerne som Saudi-Arabias «Cuba». Presidenten i Jemen er sunni-muslimsk og en alliert med USA, så vel som Saudi-Arabia, som også er sunni-muslimsk dominert. Både Iran og den sittende regjeringen i Irak er shia-muslimsk, dermed er disse landene i samme linje - som en stor maktfaktor i Midt-Østen.
Frykten er at de shia-muslimske gruppene nå har fått såpass mye krefter at de har klart å drive presidenten på flukt - med støtte fra Iran, legger han til.
Verdens største
Det er denne frykten markedet tolker som en økt risiko, ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB.
- Saudi-Arabia har en lang grense ved Jemen, og det er vanskelig vanskelig å holde kontroll på den grensen. Man kan lett tenke seg en økt risiko for saudiarabiske oljefelter, og at man kan komme til å se gjengjeldelsesaksjoner inn i Saudi igjen, sier han.
Schieldrop er enig.
- Bare det faktum at Saudi-Arabia - den største og viktigste oljeprodusenten i hele Midtøsten og OPEC, er i væpnet konflikt med nabolandene sine – det setter grøsninger i marg og ben på alle verdens oljekonsumenter, sier han.
Det verste som kan skje for oljemarkedet nå, er at jemenittene som Saudi angriper, gjør gjengjeld ved å sabotere oljeproduksjon, forklarer han.
- Saudi er verdens største eksportør. I tillegg til de over syv millioner fatene som forlater landet daglig, eksporteres også over 1 millioner fat raffinerte produkter.
Kjus tror likevel ikke konflikten i Jemen er nok til å gi oljeprisen en «boost» på kort sikt.
- Da må det skje noe i tillegg, vi må se at konflikten rammer oljeproduksjonen.
Positivt marked
Til sine kunder sier Schieldrop at torsdag kan bli en dag med kortsiktig gode muligheter til å få gode priser for å selge olje. Han utelukker ikke at oljeprisen vil svinge ytterligere når amerikanske børser åpner i ettermiddag.
- Det er Europa som driver utviklingen nå, men amerikanerne pleier normalt å være mer ekstreme på utagering enn europeiske, sier han.
Kjus tror markedet forsøker å finne positive grunner til å investere i markedet - til tross for uroen i Jemen.
Han refererer til tall som onsdag viste et stort antall lagerbygg og negativ oljestatistikk i USA.
- Markedet falt 80-90 cent etter fremleggelsen av disse, men prisen begynte å stige igjen før vi fikk Jemen-nyhetene. Min tolkning er at vi har et marked som egentlig ønsker å være «bullets», man leter etter positive ting for å gå inn i markedet og kjøpe olje, mener han.
Mot slutten av året tror Kjus at oljeprisen vil stabilisere seg og nå et nivå på 70 dollar.
Han legger lagertrekk og fall i amerikansk oljeproduksjon til grunn for dette, og holder en knapp på at mars måned blir «peak»-måned for amerikansk råoljeproduksjon.
- Utsettelsen av ferdigstillelsen av brønner vil trolig også slå inn og gi en effekt raskere. Resten av året blir det kanskje 200.000-300.000 fat lavere produksjon for amerikansk råolje, mener han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.