Administrerende direkør i Oljeindustriens Landsforenin (OLF), Gro Brækken, mener veien til åpning av sårbare områder av norsk sokkel er at myndighetene finner ut hvilke krav som må være oppfylt for at oljebransjen skal få slippe til.
- Norske myndigheter har vært flinke til å stille strenge krav til oljeindustrien. Disse kravene har ført til forskning og utvikling som har sikret innovate og nye løsninger. Ikke bare for norske forhold, men også for eksport ut i verden, sier den ferske oljetoppen.
- Still kravene, det skal vi klare å takle.
Det mener den ferske oljetoppen Gro Brækken som de fleste assosierer med bistand og barn, etter at karrieren tok en ti år lang ”omvei” om Redd Barna.
- Når norsk oljebransje er den mest miljøvennlige i verden, skyldes det utålmodige politikere og en dyktig industri, ikke at OLF er en sterk lobbyorganisasjon, sier hun megetsigende.
Naturlig med tøff tone
Nå bruker hun dagene på å argumentere for oljeleting i sårbare farvann utenfor Lofoten, forsvare sikkerheten ved oljeboringer - mens oljen har flommet ukontrollert inn over strendene i USA. Hun krangler også med miljøbevegelsen om alt fra CO2-lagring til fiskebestand. Hun har inntatt direktørstolen blant lobbyister i oljelandet Norge.
- Begynte du i jobben på det verst tenkelige tidspunktet?
- Katastrofen i Mexicogulfen er tragisk. Først og fremst fordi elleve mennesker er drept, og det synes jeg har fått for liten plass i forhold til de miljøkonsekvensene vi ennå ikke ser helt hvordan blir, sier hun.
- Tonen er tøffere nå enn du var vant med fra Redd Barna?
- Ja, men det er jo helt naturlig. Olje og gass er en stor maktfaktor i det norske samfunnet. Det er den største og viktigste industrien i Norge og det blir ofte forbundet med makt og innflytelse. I tillegg har industrien en sterk symbolbetydning for miljøbevegelsen, sier hun.
Vil ha flere å bryne seg på
Gro Brækken vil gjerne at oljeselskapene skal ha flere å diskutere med enn miljøbevegelsen.
- Det er alltid miljøbevegelsen som skal kommentere spørsmål om olje- og gassindustrien. Det kunne vært mange andre i den rollen, sier hun.
Hun peker på fagforeningene eller kunnskapsmiljøene.
- Jeg skulle ønske vi hadde litt flere å bryne oss på, sier hun.
Og det er særlig én ting hun har store problemer med å forstå at det blir negativ diskusjon rundt:
- Jeg forstår ikke motstanden mot konsekvensutredninger. Det virker som at oljemotstanderne ikke er trygge på egne argumenter. Motstanden er en slags mistillit mot at politikerne kan ta en beslutning basert på en konsekvensutredning. Hvis man ikke tror at politikerne kan klare det, så blir det et liksomdemokrati. Vi må også tåle en politisk beslutning. Vi må være forberedt på at det kan bli et nederlag og at vi ikke får lete i områder der vi mener at det er ressurser, sier hun.
- Sikrer kompetansen
Et mye brukt argument mot fortsatt storstilt satsing på olje og gass på norsk sokkel, som ikke bare handler om miljøvern, er at vi må tenke på hva Norge skal drive med etter oljen.
- Burde vi ikke bruke de menneskelige og økonomiske ressursene som i dag går inn i oljen på ny teknologi?
- Det er et argument jeg virkelig er helt uenig i. Jeg mener også vi trenger en industri som utvikler fornybar energi i Norge. Men olje og gass sikrer at vi har kompetanse til å drive med det. Hvis vi ser olje og gass i et hundreårsperspektiv, og det mener jeg at vi må, så er vi kommet 40 år inn i det nå. Og det er den kunnskapsutviklingen og innovasjonen som vi har fått til her som gjør at vi kan være kompetente til å utvikle ny energi, sier hun.
- Det er ikke slik at hvis du plutselig mistet jobben så ville du vært kompetent til å utvikle vindkraft. I hvert fall bør man ha jobbet med tekniske problemstillinger.
Og hun har eksemplene for hånden.
- Den kontrakten Aker Verdal fikk for å bygge fundamentene til vindmøllene til Hywind hadde de ikke fått dersom de ikke hadde spesialisert seg på offshoreinstallasjoner tidligere, sier hun.
Andre må satse på ny energi
Og hun har eksempler på bransjer som har gått videre uten å beholde kompetansen.
- Statkraft merker nå at de i arbeidet med selskapet SN Power i utlandet begrenses av at de ikke lenger har kompetansen til å gjøre store vannkraftutbygginger. Og hvis du spør Elisabeth Enger i Jernbaneverket er svaret på hvorfor det kommer til å ta så lang tid å bygge opp jernbanen at vi ikke lenger har kompetansemiljøet.
Men hun mener ikke at det er oljebransjen som skal drive med ny energi.
- Jeg tror personlig ikke at det er olje- og gasselskapene som er best skodd til å legge om til fornybar. Men kompetansen og teknologien industrien besitter mener jeg er en forutsetning, og pengene til å satse har man på grunn av inntektene fra olje- og gassindustrien.
- Samle opp duger ikke
Brækken forsvarer oljeboring i sårbare områder i Norge, men hun er ikke imponert over det som skjer i USA.
- Det er ett eller annet med at det skal gå så mange måneder før man skal få boret en avlastningsbrønn. Vi må se på konsekvensene også, ikke bare minske sannsynligheten for at det skal skje. Å samle opp oljen er ingen god løsning, man må stoppe utslippet. Dette er noe bransjen nå diskuterer, sier hun.
- Mange var overrasket over at BP måtte begynne helt fra starten med en kriseplan for utslipp på havbunnen og at det for eksempel ikke fantes noe lokk å legge over. Var du klar over at de måtte starte på skratsj?
- Nei, jeg var ikke det. På så store havdyp blir det fort hydratdannelser også, så det var mange som var skeptiske til om en slik cap kunne virke i det hele tatt, sier hun, og legger til.
- Det er et tankekors at det er et enormt funn. Så mye olje har aldri strømmet ut fra noe funn i Norge. Hadde det vært kontrollert, hadde det vært et fantastisk funn, sier hun.
Les også: Neste oljeslag kan stå om Skagerrak
Statoil borer dypt nær Mexicogulfen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.