- Hvis man hadde håndtert klimaendringsrisikoen på samme måte som vi vurderer og håndterer annen risiko, ville vi gjort mye annerledes, sier Mark Trexler, direktør for klimarisiko i Det Norske Veritas i USA.
Han registrerer at myndigheter og bedrifter nå nøler med å investere og utsetter behov for klimatiltak. Han er ikke i tvil om at det er en svært fordyrende strategi både for nasjoner og selskaper.
Klar risiko
Finanskrisen satte den skjøre enigheten om å ta opp kampen mot klimaendringene på en hard prøve. Samtidig som det skal investeres milliarder i miljøtiltak over hele verden, sliter store og tradisjonelt ledende land med skyhøy statsgjeld og vedvarende arbeidsledighet.
- Det vi ser nå er at man ignorerer klimaforskningen og håper på det beste - og det skjer som en direkte påvirkning fra finanskrisen. Men denne regningen forfaller uansett hva vi gjør. Det er ikke slik at klimaendringene stopper opp fordi oppmerksomheten faller, sier han.
- Politikk på klima er det vanskeligste vi noen sinne har forsøkt å hanskes med. Mark Trexler, direktør for klimarisiko i Det Norske Veritas i USA.
Risiko beregnes ut fra sannsynligheten for at noe skjer og konsekvensene hvis det skjer noe. Det er bred enighet i hele verden både om sannsynligheten for at klimaendringene skjer og at konsekvensene av dem blir store. Det gir en høy risiko.
- Likevel er det få bedrifter verden over som tar med klimaendringer i sine risikoberegninger, konkluderer Trexler og DNV.
Les om Postens kamp mot utslippene her: <b>Kutter 30 prosent på fem år</b>
Lukker øynene
DNV har laget scenarioer for hvordan selskapers forretningsklima endres som følge av klimaendringer.
Det nesten verste - og mest sannsynlige - innebærer at man ikke klarer å sette igang tiltak før følgene av klimaendringen er helt åpenbare.
- Politikk på klima er det vanskeligste vi noensinne har forsøkt å hanskes med. Det er mange som nå hevder at vi ikke vil se faktisk gjennomføring eller reelt samarbeid før virkningene av klimaendringene er så håndfaste at de ikke kan ignoreres. Problemet med en silk strategi er at du da må investere for å håndtere konsekvenser og gjøre tiltak samtidig, sier Trexler.
- Kan bli vanskelig
Det Norske Veritas spår at klimaendringene ganske snart vil endre forretningsklimaet for norske bedrifter. Krav om klimaregnskap for ferdige produkter, inkludert alle underleverandører, er allerede på full fart inn. I tillegg kommer endrede rammevilkår både når det kommer til krav, skatter og avgifter. Prisen på karbonutslipp i fremtiden er alene en stor risikofaktor.
- Jo lenger man venter, jo større er risikoen for at det skjer overraskende ting som fører til raske endringer i rammevilkår. Da blir det ikke tid til overgangsordninger. For bedrifter som ikke allerede har gjort endringer eller har en plan for slike endringer, kan det bli vanskelig.
Svarte svaner
Trexler trekker frem historiske hendelser han kaller Black Swans.
Begrepet betegner fullstendig overraskende endringer som gjør at man må endre syn på verden, lover og regler. Historiske eksempler er smoggen i London, sur nedbør og bybranner i store europeiske byer. Et nylig eksempel kan være utblåsningen på Deepwater Horizon, dersom den fører til et helt nytt regime for boring på dypt vann.
- Basert på det vi allerede har gjort, livet vi allerede har levd, så ligger vi an til en temperaturøkning på to grader. Det betyr at hvis vi fortsetter uten å endre oss, så blir endringen større enn det. Jo lenger vi venter, jo større er risikoen for slike hendelser, og dermed risikoen for plutselige omveltninger i rammevilkårene, sier Trexler.
- Vil ha klare regler
Man kunne sett for seg at bedrifter lot være å vente på endrede reguleringer før de gjorde klimatiltak, men det mener Trexler er for mye å drømme om.
Norske bedrifter understreker behovet for like konkurransevilkår hver gang det foreslås klimatiltak utover det som er felles i EØS-området. Forskning viser at de lykkes .
- Dette er virkelig problemet, for selskapene håper virkelig at regjeringene kommer til enighet om endringene. Selv om det er endringer de ikke liker, vil de gjerne ha dem på plass så de kan begynne å forberede seg, sier Trexler.
Les også:
<b>Foreslår ny, global klimavarslingstjeneste </b>
<b>Kutter 30 prosent på fem år</b>
- Månelandingen er misbrukt og latterliggjort