- Subsidiene har vært der i flere år, og man er fremdeles avhengig av det. Men vi ser jo at man i flere områder nærmer seg konkurransedyktighet uten subsidier, sier finansdirektør Bjørn Brenna i solenergiselskapet Renewable Energy Corp til DN.no.
Rec-aksjen har falt som en sten siden toppen i slutten av 2007. Fra et nivå på rundt 220 kroner handles aksjen i dag til rundt 16 kroner.
Investorene har fortsatt å rømme solenergiaksjene denne uken. Med skakkjørte statsfinanser og stramme budsjetter i hele Europa er det fare for at subsidiene til solenergi kan trekkes inn, slik Tyskland allerede har varslet.
Alvorlige konsekvenser
- Sol er veldig avhengig av subsidier. I en situasjon med stramme budsjetter trekker man inn offentlig forbruk. Tyskland har kuttet i subsidiene. Tar man vekk alle subsidiene blir konsekvensene alvorlige, sier Fondsfinans-analytiker Håkon Levy.
Blant områdene som nå er i ferd med å bli lønnsomme er Italia, som har mange soltimer, og USA.
- Er fokuset i markedet på subsidiekutt overdrevet?
- Det er viktig med forutsigbarhet i kuttene, og at det kom i Tyskland er helt forventet. Vi må være forberdt på at det kommer korreksjoner også i 2011, svarer Brenna.
Forutsetning hele veien
- Hvorfor det?
- Det har vært en forutsetning hele veien. Nå har man en veldig god avkastning fordi prisene på moduler har falt kraftig i løpet av det siste året. Det har blitt en uforholdsmessig høy avkastning for de som jobber med solprosjekter. Det er bedre at det er en rimelig avkastning og at det justeres i takt med den generelle kostnadsutviklingen, sier han.
Statsgjeldskrisen har også fått frykten i kredittmarkedene til å blusse opp igjen. Ifølge Levy i Fondsfinanser bankenes helse kritisk for det kapitalintensive solmarkedet.
- Vi er ikke så bekymret for det, sier Brenna.
20 prosent etter tørke
Han peker på at Tyskland, på tross av at det nå blir kuttet noe ned, fortsatt har den såkalte "Feed-in-Tariff"-modellen, som er designet for å oppmuntre virksomheter til å benytte seg av fornybar energi som kommer fra sol, vind, bølger, biomasse eller hydrogen.
- Manglende finansiering vil først og fremst treffe de store anleggene. Og så må man ikke glemme at på tross av tørke under finanskrisen var vekst på 20 prosent ifjor. Det å spekulere i hvordan det markedet vil være fremover er veldig vanskelig, sier han.
- Hva kan dere gjøre for å få tilbake tilliten i markedet?
- Få ned kostnadene og bli konkurransedyktige på lang sikt. Vi må jobbe langsiktig og få ned kostandene ved anleggene i USA, og få en riktig produksjonsøkning i Singapore og på Herøya. Vi kan ikke påvirke hva som skjer i markedet, og må jobbe med de tingene vi faktisk kan påvirke, sier han, og legger til:
- Det er viktig for oss å være blant de beste. Det er det vi kan gjøre noe med.
- Så det kommer et comeback i aksjekursen?
- Slikt spekulerer vi aldri på, sier Brenna.
Les også: - Vi holder oss unna Rec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.