Aktiviteten i norsk industri fortsetter å vise friske takter.
Etter en knallsterk åpning på året, fortsetter indeksen som måler aktivitetsnivået i industrien å stige.
Sesongkorrigert PMI steg til 56,9 i februar fra 54,7 i januar.
- Dette er den høyeste indeksverdien som er målt siden mai i fjor, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets.
Det var ventet at indeksen ville korrigere ned etter et rekordhopp i indeksen i januar på pluss 7,9 poeng, men denne nedturen kom altså ikke. Ifølge Reuters var konsensus en PMI på 53,8 i februar, ifølge DNB Markets.
Ikke så verst for eksportindustrien heller
Det er en kjent sak at olje- og oljeleverandørindustrien går så det griner om dagen. Samtidig er det mye av den tradisjonelle industrien som sliter.
Norges Banks regionale nettverk bekreftet igår nok en gang bildet av at norsk næringsliv er delt i to: Mens eksportbedriftene sliter og foventer enda verre forhold fremover, opplever oljeleverandørnæringen og bygg- og anleggssektoren at pilene bare peker oppover.
Les: Enda tøffere for bedriftene som sliter
Ifølge Jullum er ikke bildet fullt så mørkt for eksportbedriftene. Ifølge den ferske PMI-en har også ordretilgangen fra eksportmarkedene bedret seg, og viser nå omtrent nullvekst.
- Mye kan tyde på at det verste er over for eksportindustrien, sier Jullum.
Økt aktivitet ute er godt nytt
Situasjonen for eksportbedriftene måles ved hjelp av en ordreindeks. Den har falt i tre måneder, men i februar stoppet fallet. Indeksen er nå tilbake på 50. En PMI under 50 viser fall, mens en indeks over 50 tyder på vekst.
- Det som også er positivt for de norske eksportbedriftene er at de globale PMI-ene har trukket i positiv retning de siste månedene. Det tyder på at aktiviteten øker ute, og det vil bidra til økt etterspørsel etter innsatsvarer fra de norske bedriftene, sier Jullum til DN.no.
At aktiviteten tar seg opp i USA og at det verste ser ut til å være over i Europa, er også godt nytt for norske eksportbedrifter.
Bærekraftig vekst
Det er en betydelig stigning i ordre- og produksjonsindeksene som trekker hovedindeksen opp, og det bærer bud om at utviklingen kan vare ved.
Produksjonsindeksen har ikke vært høyere siden mars ifor.
Også ordreindeksen viser styrke. Fra desember til januar steg ordreindeksen fra 40 til 57,9 poeng, og den steg videre fra 56,9 (revidert tall) i januar til 62,0 i februar.
Høy aktivitet i oljesektoren
De ikke-sesongjusterte tallene viser at det særlig er en oppgang i indeksen for ordreinngang fra hjemmemarkedet som trekker ordreindeksen opp.
- Samlet kan det dermed se ut til at aktiviteten i den hjemmebaserte industrien, herunder oljeleverandørindustrien, for alvor er i ferd med å ta seg opp, sier Jullum.
Sysselsettingen trekker ned
Det som legger en demper på PMI for februar, er sysselsettingsindeksen.
Sysselsettingsindeksen falt til 47,9 i februar fra 52,5 i januar.
- Det har vært unormalt store svingninger i sysselsettingsindeksen de siste tre månedene, og gjør det vanskelig å se noen klar trend i sysselsettingsutviklingen i industrien, sier Jullum.