Hvert år inviterer forvalterne Kristian Falnes og Kristoffer Stensrud investorer til seminar i Oslo.

Skagen Fondenes filosofi har hele tiden vært å investere i undervurderte, upopulære og underanalyserte selskaper. Det har gitt de to Stavanger-mennene stor suksess.

- Markedet tar alltid feil, det er vårt utgangspunkt. Vi tror dermed det motsatte av dem som tror på effisiente markeder, sier Falnes.

Sterke trender
Han peker på at indeksinvestering alltid betyr at man har for mye dyre aksjer når boblene oppstår.

- Det er sterke popularitetstrender. Det verste man kan gjøre som investor er å investere i populære og overvurderte selskaper, sier han.

 

Det høres kanskje enklere ut enn det er. For i alle de tre seneste tiårene har man sett at markedet har en tendens til å overinvestere i enkelte populære bransjer, som bygger seg opp til bobler som sprekker.

- Det har gitt trøstesløse resultater for de som har vært eksponert, sier Stensrud.

Opp og ned
Han nevner bobler i fleng; finans- og eiendomsaksjer i Japan på 1980-tallet, teknologi på slutten av 1990-tallet og bank de siste årene.

- Det som er populært i én periode gir dårlig avkastning neste periode, og motsatt, sier Falnes.

Derfor råder han ingen til å høre på de mange aksjeanalytikerne.

- Skal man støtte seg på analytikere er det litt farlig. De kommer ofte etter aksjekursene allerede har begynt å reagere, og greier ikke å spå et skift den ene eller andre retningen i inntjening, sier han.

Kapitulasjon
Stensrud har nå stor tro på sterke markeder fremover.

-10 års negativ avkastning i aksjemarkedet globalt har gitt kapitulasjon hos investorene og moderat verdsettelse. Samtidig er det globale ubalansene vesentlig redusert, sier han.

Samtidig finnes det nå bedre finansieringsmuligheter for selskapene, og det igjen gir utsikter til økt oppkjøpsaktivitet.

Falnes mener at veksten vil komme i vekstmarkedene, og at Kina vil bli blant de store driverne.

- Veksten i verden vil drives av vekstlandene. Oljeprisen vil drives av hvor mange biler de kjøper i Kina, sier han til DN.no.

Overvurdert
Han er ikke bekymret for at økte offentlige utgifter i Norge kommer til å stikke kjepper i hjulene for eksportselskapene på Oslo Børs.

- Kroneeffekten på Oslo Børs er overvurdert. Kinesisk politikk har mye mer å si for verdiutviklingen på Oslo Børs enn det norske statsbudsjettet, sier han.

- Oslo Børs består av mange globale selskaper som har begrenset med virksomhet i Norge. Det er ikke kostnadsutviklingen i Norge som er den store truselen, de er allerede diversifisert.

Les også: - Kom deg inn nå!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.