- Vi er totalt sett tjent med at det går bra i Europa, inklusive Portugal, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til DN.no.
Tidligere denne uken ba Portugal om krisehjelp fra EU. Dersom landet får kriselånet fra EU-naboene vil det isolert sett redusere risikoen for at oljefondet taper på investeringen på over to milliarder kroner i portugisisk statsgjeld.
Analysesjef for kreditt, Pål Ringholm, i meglerhuset First Securities mener imidlertid at kriselånet bare fører til at landet skyver problemene foran seg og at noen til slutt får svi for investeringene i statsgjelden.
- Jeg håper jo at det er Oljefondet og de andre som har lånt dem penger. Vi kan ikke ha et finansielt system der forvaltere får lov til å få ekstra betalt for en risiko de ikke selv må bære, sa han til DN.no torsdag.
Les mer: - Jeg håper Oljefondet får svi
Gikk motstrøms
Finansminister Sigbjørn Johnsen mener at det er flere grunner til at Norge bør håpe på at landet kommer seg helskinnet ut av gjeldskrisen.
- Hva tenker du om at kriselånet isolert sett "redder" oljefondets investering? Alternativet kunne vært at landet måtte restrukturere gjelden?
- Det viktigste er at Portugal klarer den jobben de skal gjøre. Én ting er hvordan investeringene som Statens pensjonsfond utland gjør i Europa, det andre er det samkvemet som er mellom norsk og europeisk økonomi generelt sett, sier Johnsen.
I løpet av fjoråret gjorde fondet flere aktive valg der det valgte å investere i statsgjeld med skyhøy risiko - og dermed også utsikter til skyhøy avkastning. Fondet er blant dem som har gått motstrøms og satt penger på det andre mener er en risikabel investering.
Hellas-eksponering
Ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementets avdeling for formuesforvaltning peker på at referanseindeksene som departementet fastsetter i stor grad avgjør hvordan fondet investerer. Men fondet har samtidig anledning til å gå utenom indeksen.
Oljefondet har spesielt fått kritikk for å ha beholdt sin eksponering mot den greske statsgjelden, på grunn av risikoen. Ved nyttår var rundt i underkant fem milliarder kroner investert i greske statsobligasjoner. Hellas falt imidlertid ut av referanseindeksen da landets statsgjeld ble nedgradert til søppelstatus ifjor vår.
- Det slik for disse investeringene, som for andre investeringer, at det er en sammenheng mellom avkastning og risiko. Forventet avkastning er veldig høy. Når rentene er så høye gjenspeiler det at investorene får ganske godt betalt for å ta den risikoen. De som har rygg til å bære den risikoen, kan være godt egnet til å ta den, sier Skancke til DN.no.
Størrelsen og den uendelige investeringshorisonten gjør at oljefondet kan tenke annerledes enn mange andre investorer, påpeker finansminister Sigbjørn Johnsen.
- At fondet er så langsiktig gjør at man ikke trenger å gjøre brå kast når det er svingninger i økonomien. Vi hadde et stort tap, på papiret, i 2008. Men vi har tatt igjen det gjennom 2009 og 2010. Vi var ikke i den situasjonen at vi måtte realisere verdier, sier Johnsen.
Investerer mindre i Europa
I stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010, som departementet la frem fredag, foreslår regjeringen at en større andel av oljepengene skal investeres utenfor Europa.
Johnsen avviser at det utelukkende er en jakt på høyere avkastning andre steder som motiverer skiftet.
- Vi skal ha høyest mulig avkastning. Men vi har hatt god avkastning i Europa, og det er ikke det som er grunnen. Det er rett og slett at Europa har vært overrepresentert. Men vi vil gå veldig forsiktig frem, sier finansministeren.
- Gjenspeiler valget at dere mener vekstevnen i Europa kommer til å bli redusert fremover?
- Det gjenspeiler at vi i utgangspunktet hadde en veldig høy andel i Europa. Vi er overrepresentert i forhold til andre deler av verden. Det er mer en normalisering.
- Del to er at det er mindre behov for å balansere valutarisiko. Det tredje er at det de siste årene har vært sterkere vekst utenfor Europa, noe som har endret både sammensetningen i verdensøkonomien og tyngden i verdensøkonomien og det er naturlig at det gjenspeiles i fondet, sier Johnsen.
Les også:
Oljefondet kastet seg over europeisk krisegjeld
Kan gjøre kule på utskjelt investering
Håver inn på gresk søppel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.