Emilsen er en av ytterst få eksterne medlemmer av BPs eget granskingsteam. Nordmannen har gjort en av de mest sentrale undersøkelsene i rapporten som skal fortelle verden hva som skjedde i forkant av katastrofen som førte til at 11 mennesker mistet livet og tidenes største oljeutslipp fikk holde på i 87 dager.

- Det er veldig spennende. Jeg blir fortalt at dette er den viktigste rapporten jeg har skrevet, sier Emilsen som er leder for software og teknologi i selskapet Add wellflow.

Dagen etter at den mye omtalte rapporten er offentliggjort er måneder med streng munnkurv er over.

Intens jobbing
Granskingsgruppen ble satt sammen bare dager etter at katastrofen var et faktum 20. april i år, og har jobbet under sterkt press.

  - Jeg ble oppringt klokken ti om kvelden noen dager etter utblåsningen, og satt på flyet dagen etter. Vi jobbet 14 timer i døgnet alle dager, også lørdag og søndag. Obama-administrasjonen uttalte at de ventet på rapporten og den ble revidert mange ganger av både teknisk personell og jurister før den ble offentliggjort, sier han.

Emilsen forteller om et ekstremt sikkerhetsnivå der gruppens medlemmer ikke fikk bevege seg fra 25. etasje eller snakke med hvem de ville. Papirutskrifter ble makulert nesten med en gang de var laget og datamaskinene ble låst inn når medlemmene fikk dra til hotellet for å sove. All epost og all trafikk på gruppemedlemmenes mobiltelefoner ble monitorert.

- Jeg har aldri opplevd maken til sikkerhet. Likevel opplevde vi at det kom ut små lekkasjer. Hvordan vet jeg ikke, sier han.

- Kunne skjedd her
Slik gikk hele mai måned, og etter en liten ferie i juni var trebarnsfaren tilbake i Houston i sommer. I hele perioden visste han mye mer enn alle som synset om ulykken både i media og internt i bransjen - uten å kunne si noe.

- Det er blant annet blitt sagt at dette ikke kunne skjedd i Norge, og andre ting jeg ikke har kunnet uttale meg om, sier han.

Og...

- Mange av disse utsagnene faller jo på sin egen urimelighet, sier han, og legger til at Petroleumstilsynet erkjenner at vi har hatt mange nestenkatastrofer her i Norge. Han avviser at det er andre reservoaregenskaper i brønnen i Mexicogulfen enn det man finner på norsk sokkel.

- Vi har hatt veldig mange hendelser der det er like før. Snorre B var for eksempel sekunder fra en virkelig katastrofe. Det er ikke et enkelttilfelle som gjør at en ulykke skjer, det er ofte en konsekvens av flere hendelser som skjer samtidig, ofte tilfeldig, sier han, og legger til at sikkerhetssituasjonen i Norge er god, men vi må erkjenne at det er risiko forbundet med petroleumsvirksomhet.

- Hva er det du kan som ingen andre kan?

- Selskapet vårt er spesialisert på hvordan man skal kunne stoppe slike utblåsninger. Vi benytter en modell som er utviklet i Norge, som er annerkjent som den eneste som virker, sier han.

Og det er ikke første gang han har hevet seg på flyet. De seks ansatte i selskapet har rutine på å rykke ut til ulykker og nesteulykker over hele verden. Siden 1991 har snittet vært en utblåsning i året.

I granskningsgruppen var jobben hans å finne ut hvorfor oljen begynte å strømme ut, og hvor den strømmet. Hjelpemidlene han og de andre i gruppen hadde var øyenvitneskildringer og intervjuer med folk som var på riggen og datalogger på trykk og temperatur i brønnen.

Vitneavhør med seks advokater
Gruppen som var satt til å granske katastrofen opplevde at vitnene ble mer og mer tause ettersom tiden gikk, og skyldspørsmålet ble det dominerende i mediedekningen.

- Det hadde vært enklere hvis vitnene var mer interesserte i å snakke. I begynnelsen fikk vi en del informasjon, før selskapene bemannet opp med advokater. Vi hadde for eksempel et intervju med en ansatt i Halliburton som troppet opp med seks advokater og som ikke sa et ord, forteller Emilsen.

Etter at BPs rapport ble offentliggjort i går, har det vært mye snakk om at BP forsøker å legge skylden på andre, og at man ikke kan vente annet av en intern gransking. Emilsen er ikke enig.

- Vi jobbet helt og holdent for å komme til bunns i det som har skjedd. Det var også mandatet, Mark Bly, som ledet gruppen fikk av Tony Hayward, avtroppende toppsjef i BP, sier Emilsen.

Mark Bly er sjef for sikkerhet og operasjoner i BP.

Les også: <b>Flatt batteri satte verden på hodet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.