I morgen ankommer Kinas president Hu Jintao USAs president Barack Obama i Det hvite hus. Jintao skal være i Washington i fire dager. På agendaen står blant annet USAs gjeld og Kinas stadig mer betydningfulle rolle i den finansielle verden.
- Det er noe av det viktigste som skjer i verden akkurat nå, sier DnB NOR-sjef Rune Bjerke.
Han er i dag i Sandefjord på Oljeindustripolitisk seminar. Hans viktigste budskap til oljeeliten var at det går svært godt i Norge. Men en av skyene som kan dukke opp på himmelen er forholdet mellom Kina og Usa.
Viktige signaler for økonomien
Det er viktig for den globale økonomien og den finansielle stabiliteten at de to kjempene holder en god tone.
- Det er verdens største långiver og en av de som eier mest gjeld til verdens største långiver som også er to politiske stormakter i verden, som nå møtes ansikt til ansikt. Deres evne til å finne ut av den gjensidige interessen de har i å sørge for at den relasjonen forblir positiv, og det som uttales og snakkes om omkring det, det kan være viktige signaler i forhold til det finansielle systemet fremover, sier Bjerke til DN.no.
Kina har de siste månedene kjøpt seg kraftig opp i amerikansk og europeisk statsgjeld. Bjerke vil ikke være med på at det er en skummel utvikling.
- Jeg mener at det ikke er skummelt. Men det er viktig å søke balanserte relasjoner, sånn at det ikke blir slik at den ene bare er avhengig av den andre, men at man er gjensidig avhengige av hverandre. Det skaper langsiktig tillitsfullt samarbeid mellom land og regioner, og da er det viktig å forsøke å finne de balansene.
Krever handel og åpenhet
Kinas økende økonomiske makt, gir dem også en viktigere rolle i den internasjonale debatten.
- Jeg har tro på at man kan leve godt med den endring i makt som finner sted i verdenssamfunnet i dag, men det fordrer internasjonal handel og det fordrer internasjonal dialog. De to tingene er absolutt nødvendig for å få de balansene til å virke, sier han.
- Har land som Spania og Portugal, som også har lånt mye av Kina, større utfordringer i så måte?
- PIGS-landene i Europa har en tøffere utfordring, første og fremst fordi Europa ikke har den muligheten til å føre en ensartet politikk basert på en felles beslutning i et felles organ. I USA så har man tross alt føderale myndigheter som har vedtaksmyndighet for skatt, gjeldsopptak, utforming av finanspolitiske tiltak.
- Blir Kinas inntog da skumlere i Europa?
- Så lenge du har gjensidighet og handel begge veier - og åpenhet - så behøver ikke det bety noe negativt, snarere tvert i mot fordi Europa leter etter kilder og aktører som kan bidra til større markeder, sier Bjerke.
<b>- Oljeleverandørene må gå sammen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.