Harvard-professor Kenneth Rogoff spår at flere nasjoner vil få gjeldsproblemer fremover.

I august 2008 advarte Rogoff, som tidligere var sjeføkonom i det internasjonale pengefondet (IMF), om at amerikansk økonomi fremdeles sto foran det verste og spådde samtidig at en av de store investeringsbankene ville gå overende. Nå har han tatt frem krystallkulen igjen.

- I etterkant av bankkriser ser vi ofte en god del tilfeller av statlig mislighold, etter la oss si en to årsperiode. Jeg spår at vi vil det det igjen, sa Rogoff på en konferanse i Tokyo tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Underskudd
Oppmerksomheten rundt flere søreuropeiske nasjoners statsgjeld har økt betraktelig etter at det i vinter ble kjent at Hellas endte med et budsjettunderskudd på 12,7 prosent i 2009, det høyeste i hele eurosonen.

Hellas' gjeld var ifølge Bloomberg på 298,5 milliarder euro ved utgangen av fjoråret, over fem ganger så mye som Russland skyldte da landet ikke klarte å overholde sine gjeldsforpliktelser i 1998.

Kostnaden for å forsikre seg mot mislighold av den greske statsgjelden steg dramatisk i januar i år, men har siden falt noe tilbake. Prisen på en slik forsikring, en såkalt CDS (credit default swap) har kommet ned til 362 basispunkter fra toppnivået på 428 basispunkter i januar. Det betyr at det i dag koster 3,62 prosent av lånebeløpet å forsikre seg mot mislighold.

Renten på landets statsobligasjoner har steget i takt med økt frykt for mislighold. Renten på toårige greske statsobligasjoner ligger i dag på 5,39 prosent, 4,38 prosentpoeng over tyske statsobligasjoner med tilsvarende løpetid.

Rogoff tror finansmarkedene etter hvert vil drive obilgasjonsrentene høyere, og at europeiske land som Hellas og Portugal vil få store problemer.

- Det er veldig vanskelig å fastslå tidspunktet, men det vil skje. I rike land, som Tyskland, USA og kanskje Japan, vil vi se svakere vekst. De må stramme inn beltet når renteproblemene inntreffer. De vil klare å håndtere det, sier Rogoff.

Ny eurosmell
Usikkerheten rundt de søreuropeiske statsfinansene har ført til en markert svekkelse for euroen de siste månedene. Natt til tirsdag styrket imidlertid euroen seg i asiatisk handel etter at bekymringen rundt gjeldssituasjonen i Europa så ut til å avta noe.

Euroen steg til rundt 1,37 dollar frem til morgentimene tirsdag. Oppturen snudde imidlertid raskt til nedtur etter at tillitsundersøkelsen fra det tyske Ifo-instituttet viste et overraskende fall i februar.

Les mer: Tyske ledere bråsnur

Euroen har siden falt til i underkant av 1,36 dollar. Euroen har også falt noe tilbake mot norske kroner tirsdag. I ettermiddag koster en euro 8,02 kroner etter en nedgang på rundt 0,14 prosent siden gårsdagen.

Les også: Kvinnen bak Hellas' gjeldstragedie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.