Eurosonen har nå lagt bak seg seks kvartaler på rad med fallende økonomisk aktivitet. Den svake utviklingen kan føre til at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ser seg nødt til å innføre et svært så utradisjonelt og drastisk tiltak: Negative renter.

- Det vil være en historisk begivenhet, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.no.

Massivt press
Wilhelmsen tror de negative rentene kan bli innført i løpet av sommeren. På torsdagens rentemøte valgte sentralbanken imidlertid å holde både signalrenten og innskuddsrenten uendret: Ingen renteendring i eurosonen

Dersom vedtaket blir et faktum må europeiske banker belage seg på å betale penger for å plassere overskuddslikviditet hos sentralbanken. Etter det forrige rentemøtet innrømmet Draghi at muligheten for negative renter har blitt diskutert - og at vedtaket kan bli gjort dersom sentralbanken mener det vil fungere.

Og med den svake økonomiske utviklingen i eurosonen som bakteppe er sentralbanksjefen nå under et massivt press for å vise handling.

- Dersom ECB finner ut at det ikke er for store negative konsekvenser av negative renter, så tror jeg de går for det, sier Wilhelmsen.

Kan presse bankene til å låne ut
Mens det før finanskrisen var sentralbankens signalrente som i stor grad bestemte prisen på penger i bankmarkedet i eurosonen, er det nå innskuddsrenten som er viktigst. Det er nettopp denne innskuddsrenten sentralbanken nå vurderer å gjøre negativ.

I dag er denne innskuddsrenten null.

Da sentralbanken ifjor vinter begynte å tilby uendelige mengder med billiglån til bankene ble markedet oversvømmet med likviditet. Mange banker har valgt å plassere deler av denne likviditeten tilbake igjen hos sentralbanken, til tross for at det for tiden ikke gir noen avkastning. Håpet er at negative innskuddsrenter vil føre til at denne overskuddslikviditeten kommer i omløp igjen.

Faren er imidlertid at bankene likevel ikke ønsker å låne ut pengene til andre banker og i stedet ser på de negative innskuddsrentene som en økt kostnad. Da vil de kunne svare med å sette opp sine utlånsrenter ut til publikum - noe som vil være det stikk motsatte av det ECB i utgangspunktet ønsker å oppnå.

Det er kun Danmarks sentralbank som tidligere har forsøkt seg på negative innskuddsrenter. Danskene, som har knyttet sin valutakurs opp mot euro, måtte ty til negative innskuddsrenter da ECB senket sin innskuddsrente til null ifjor sommer. Og tilbaket viste seg å fungere slik det var ment - valutakursen falt tilbake igjen da renten ble kuttet til under null.

Flere fordeler
Og dersom ECB gjennom sine analyser kommer frem til at tiltaket vil virke - og faktisk innfører negative renter på innskudd - mener Wilhelmsen at det kan gi flere positive effekter for økonomien i eurosonen:

  • Negative innskuddsrenter kan motivere bankene til å ta mer risiko og derfor plassere pengene andre steder, gjennom for eksempel lån til bedrifter og husholdninger. Det kan bidra til å få fart på økonomien i eurosonen igjen
  • Negative renter kan også bidra til at euroen svekkes. Euroen er relativt sett sterk sett i forhold til den økonomiske utviklingen i eurosonen. En svakere euro kan gi en konkurransefordel for bedriftene i Europa.
  • Signaleffekten fra negative innskuddsrenter kan i seg selv bidra til et stemningsskifte i europeiske finansmarkeder

- Det kan være en signalverdi ved at ECB igjen går inn og gjør helt ekstraordinære tiltak, sier Wilhelmsen.

Han minner om at fjorårets viktigste tiltak fra ECB, der sentralbanksjef Draghi åpnet for å gjøre ubegrensede støttekjøp av statsgjeld fra de mest gjeldstyngede nasjonene i eurosamarbeidet dersom landene selv ba om det, har bidratt til en kraftig bedring i finansmarkedene. Dette har skjedd til tross for at ingen land så langt har bedt om at det blir gjort støttekjøp.

- Det er ikke sikkert den direkte effekten av negative innskuddsrenter er så stor, hverken på markedsrenter eller på utlånsiveren blant bankene. Men det kan godt hende at signaleffekten av negative renter kan være viktig, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ:

<b>- Europas ledere har mislyktes totalt</b>

<b>- Den lengste økonomiske nedturen noensinne</b>

<b>ECB kutter renten</b>

<b>Sjeføkonom: Det pågår en global rentekrig </b>

<b>Europa varsler nytt kriseår </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.