Tirsdag startet USA nedstengningen av en rekke offentlige kontorer etter at Kongressen ikke kunne enes om statsbudsjettet.
Både amerikanske og europeiske aksjemarkeder later imidlertid til å ta konflikten med stoisk ro.
Det kan være kortvarig, påpeker en rekke eksperter.
- Slutten på alt
Det er også en voksende frykt for at situasjonen er et forspill til et langt større problem senere denne måneden.
17. oktober treffer USA gjeldstaket og vil ikke være i stand til å betjene sine løpende forpliktelser, om ikke politikerne blir enig om å heve grensen for hvor mye landet kan låne.
- Det vil være slutten på alt - og det vil være langt verre enn i 2009 da finanskrisen førte til en brå nedtur i Europa og USA, sier obligasjonsforvalter Thibault Prebay i Quilvest Gestion til CNBC.com.
Allerede presset
Uroen i USA skjer på et tidspunkt der veksten i verdensøkonomien allerede er under hardt press.
Skulle ikke Kongressen bli enige om gjeldstaket kan det sende sjokkbølger gjennom en fortsatt skjør europeisk økonomi og forsterke den pågående svekkelsen i utviklingsland, hevdes det.
Talsperson Jay Carney i Det hvite hus, understreket alvoret i saken tirsdag.
- Det vi er vitne til med denne republikanske strategien er en vilje til å true selve grunnfjellet i verdens største økonomiske makt - økonomien som reelt sett stabiliserer hele verdensøkonomien, og det er en svært risikabel tilnærming, sa Carney til MSNBC.
- Tilbake til eurokrisen
Frykten nå er at USA skal misligholde å betale renter på sine obligasjoner.
Selv et mislighold på bare et par dager kan være nok til å stikke hull på tesen om at ingenting er sikrere enn statsobligasjoner.
Det vil igjen kunne få rentene på statsobligasjoner i Europa til å skyte i taket og true landenes finansiering, ifølge CNBC.
- Investorene vil bli redde. De vil trekke ut penger fra USA og Europa, og gå i kontanter eller gull eller lignende, men ikke statsgjeld. Da er vi tilbake til eurokrisen, sier økonomiprofessor Horst Löchel ved Handelshøyskolen i Frankfurt.
- Svært store problemer
Nordea Markets mener også markedet undervurderer situasjonen, ifølge meglerhusets morgenrapport.
"At ikke mangelen på enighet har økt frykten for at det heller ikke blir enighet om å heve gjeldstaket, som potensielt kan ha langt større negativ effekt, er litt merkelig", skriver Nordea onsdag.
SEB er også bekymret for de lengre konsekvensene.
"Enn så lenge er det ikke tid for panikk, men om vi etter helgen har samme fastlåste situasjon som det vi ser akkurat nå, så har USA og verden store, svært store, problemer", skriver meglerhuset i morgenrapporten onsdag.
Europa rammes
Bare budsjettkrisen er egnet til å skape negative ringvirkninger for Europa, ettersom USA er kontinentets største handelspartner.
Svakere vekst betyr svakere etterspørsel.
Samtidig kan dollaren svekke seg ytterligere mot euro, slik at europeiske varer blir dyrere for amerikanske konsumenter.
I 1995 varte nedstengningen av offentlig sektor i USA i tre uker, mens snitter for de 17 gangene lignende situasjoner har oppstått er seks dager.
Kan gi raskt tilbakeslag
En nedstengning kan redusere den økonomiske veksten i fjerde kvartal med så mye som 1,4 prosentpoeng, ifølge Bloomberg.
Goldman Sachs anslår det ventede tapet til åtte milliarder dollar per uke, ifølge Financial Times.
- Vi er inne i en svært skjør bedring. Vi har en arbeidsledighet som aldri før. Så jeg er svært bekymret. Nervøsiteten kan komme tilbake svært raskt, sier toppsjef Hugues Le Maire i det franske kapitalforvaltningselskapet Diamant Bleu Gestion til CNBC.com.
Les også:
Norwegian vil starte nytt flyselskap
Dårlige nyheter for dollaren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.