Mandag legger Stoltenberg II-regjeringen frem sitt siste forslag til statsbudsjett. Deretter starter trolig den påtroppende Solberg-regjeringen umiddelbart på arbeidet med å lage en tilleggspropsisjon for å sette sitt preg på budsjettet for neste år.
Kan plusse på
Seniorøkonom Kjersti Haugland mener en økning av oljepengebruken på mellom ti til 15 milliarder kroner kan rettferdiggjøres dersom den nye regjeringen tror veksten i norsk økonomi blir rundt 0,75 prosentpoeng svakere enn det Finansdepartementet har lagt til grunn i prognosene for budsjettet.
Hun anslår at departementet vil legge til grunn en vekst på 2,75 prosent til neste år. DNB Markets tror veksten i Norge i 2014 vil være to prosent, mens Norges Bank anslår en vekst på 2,25 prosent.
- Hvis Høyre/Frp-regjeringen tror den økonomiske utviklingen blir svakere enn det Finansdepartementet har lagt til grunn så kan det lettere argumenteres for å bruke mer oljepenger enn det de rødgrønne legger opp til, sier hun til TDN Finans.
Grepene den sittende regjeringen gjør på arveavgift og formuesskatt vil, ifølge Haugland redusere det finanspolitiske handlingsrommet til den nye regjeringen fordi de ønsker å beholde disse endringene.
Tror ikke alle milliardene brukes
Haugland anser det som veldig lite sannsynlig at den nye regjeringen vil utnytte handlingsregelen fullt ut og ha en strukturelt oljekorrigert underskudd på fire prosent, tilsvarende 190 milliarder kroner.
- Det ville vært et ganske stort sjokk for økonomien å ta imot så mange oljepenger på en gang, sier Haugland.
Hun sier handlingsrommet er blitt så stort at handlingsregelen ikke lenger utgjør noen stram begrensning for politikerne. Ifølge Haugland er spørsmålet hvor mye mindre enn fire prosent den nye regjeringen vil bruke.
- Vi tror egentlig ikke den nye regjeringen vil endre oljepengebruken i tilleggsproposisjonen. Det vil raskt kunne tas til inntekt for opposisjonen som et bevis på at den nye regjeringen ikke klarer å omprioritere innenfor rammene, og føre en politikk som ikke medfører økt pengebruk, sier hun.
Hun sier det har vært tradisjon for at tilleggsproposisjonen har holdt seg til den samme rammen for oljepengebruk, og heller gjort omprioriteringer innenfor rammene.
- Vi har mest tro på at den nye regjeringen vil bruke like mye oljepenger som de rødgrønne legger til grunn i sitt statsbudsjett mandag. Dersom våre vekstprognoser slår til vil vi heller se endringer i revidert budsjett til våren, sier Haugland til TDN Finans.
Hun viser til at det er nasjonalbudsjettet for 2015 den nye regjeringen har sagt at vil være deres budsjett der de virkelig skal legges om på politikken.
Årets budsjettlekkasjer
- Statsminister Jens Stoltenberg avslørte overfor DN i sommer at regjeringen legger opp til å bruke rundt tre prosent av det handlingsregelen maksimalt tillater. I et brev til Høyres stortingsruppe opplyste finansminister Sigbjørn Johnsen at regjeringen i forslaget til budsjett opererer med et anslag for oljefondet på 4730 milliarder kroner. Det betyr at den avtroppende regjeringen legger opp til å bruke rundt 140 oljemilliarder i budsjettet som legges frem mandag.
- Sigbjørn Johnsen har varlset at budsjettet vil inneholde skjerpede kapitalkrav for norske banker. Johnsen mener bankene må sette av mer egenkapital for hver krone som lånes ut til boligformål. Tidligere denne uken sa imidlertid Frp til DN at de vil fjerne kravet.
- Bunnfradraget i formuesskatten økes til én million kroner . Fribeløpet for arveavgiften løftes fra 470.000 til én million kroner.
- Den avtroppende regjeringen foreslår i 2014-statsbudsjettet å bevilge 10 milliarder kroner til nye jernbaneinvesteringer neste år.
- Ifølge Dagbladet vil budsjettet legge opp til en realvekst i kommunene og fylkeskommunene på over 6,2 milliarder kroner
- Ifølge ANB vil budsjettet inneholde en økning i fagforeningsfradraget på på 250 kroner, fra 3850 til 4100 kroner.
- Ifølge Dagbladet vil den rødgrønne regjeringen også foreslå å bruke 100 millioner kroner årlig til skogvern frem til 2017, 180 millioner kroner til vertskommuner for fiskeoppdrett, 35 millioner kroner til potten for frivillig arbeid, 400 millioner kroner til teknologisenteret på Mongstad og 200 millioner kroner til subsidiering av bredbåndsutbygging i områder med lav lønnsomhet.
LES OGSÅ:
<b>Statsbudsjettet: Fra 9 til 1.100 milliarder på 50 år</b>
Advarer Solberg-regjeringen mot å svi av «gratismilliardene»
VG: Siv Jensen blir finansminister
- Forslaget om å splitte oljefondet er pinglete
Ny regjeringsplattform: De rike er vinnerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.