- Når vi nå glir tilbake i global resesjon, vil devaluerings-konkurransen kunne trigge en fullt utsprunget handelskrig slik vi så på 1930-tallet, skriver Societé Generale-strateg Albert Edwards i en fersk oppdatering.
Både Kina, Japan og kanskje også sør-Korea driver aktiv pengepolitikk for å hindre sterke valutakurser. Dette sikrer dem et fortrinn i verdenshandelen, der målet er å eksportere billigere varer til utlandet.
Japan gjorde det så sent som i forrige uke:
- Dette endrer spillet
- Den japanske sentralbankens inngripen i valutamarkedet for å stagge yenen i forrige uke var på overtid, skriver Edwards.
Valuta til månen
Japan har fått kritikk for å handle alene, uten å ha diskutert det med sine handelspartnere på forhånd.
- Men jeg er en av dem som mener at ethvert land kan hindre sin valuta i å stige, så lenge man er villige til å bestemme seg for at det er greit at valutareservene i landet vokser til månen, slik som Kina, skriver han.
Kina har verdens desidert største dollar-reserve, med en beholdning på nær 2.500 milliarder. Japan er på andreplass med en beholdning på drøyt 1.000 milliarder dollar.
Landene kjøper dollar og selger egen valuta for å presse ned prisen på hjemlandets valuta. Den amerikanske finansministeren Tim Geithner gikk i forrige uke hardt ut mot denne politikken.
- Valutaintervensjon fungerte ihvertfall i Japan i 2004, for å stagge boligprisene. Men hvordan kan Tim Geithner, spesielt, våge å klage, når valutaintervensjon var en av sentralbanksjef Ben Bernankes nøkkelanbefalinger i hans kjente tale i 2002 "Deflasjon: Hvordan sikre at det ikke skjer her", spør Edwards.
Ingrediensene på plass
Ordkrigen mellom handelspartnerne bekymrer strategen.
- Gnisningene kommer på et tidspunkt der både arbeidsledigheten og ulikheten allerede er skyhøy. I tillegg kan man kan stå overfor en permanent høy kornpris, mener han.
- Og hva betyr devaluering, høy arbeidsledighet, ulikhet og høye matvarepriser: K-A-O-S, skriver han.
Edwards tror at man nå kan få en periode fremover der de største landene konkurrerer om å ha den "billigste" valutaen, der USA kommer til å forsøke å takle de gigantiske underskuddene med kvantitative lettelser, eller sagt på en annen måte: trykke penger.
- Og dette kommer ikke til å bli det nullsum-spillet som mange tror. For hvis alle sentralbankene trykker penger for å sende valutakursene sine ned, vil ikke valutakursene endre seg, men pengemengden kommer til å gjøre det. Det er lettere for USA å guide dollaren ned med sitt stadig voksende underskudd, og så lenge rentene på statobligasjoner stiger når utlendingene trekker seg unna, kommer Fed bare til å fortsette å trykke penger for å holde rentene nede, mener strategen.
Andre spådommer fra Albert Edwards:
- Vi slås bevisstløse
- Blodbadet blir blodigere
- Videre ned mot Dantes inferno
Les også:
- Kina gjør som de vil
Dr. Doom spår amerikansk kollaps
Tror verden ender i krig og total finanskollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.