Mandag møttes finansministrene fra de nordiske landene i Oslo, for å blant annet diskutere EU og EØS-spørsmål.

Den danske finansministeren, Claus Hjorth Fredriksen, kom rett fra Brussel. Igår ble et kriselån til Irland vedtatt på et ekstraordinært møte mellom finansministrene i eurosonen.

Etter ti dagers intensive forhandlinger kom eksperter fra EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) i mål med forhandlingene med den irske regjeringen.

Fredriksen sier til DN.no at han mener at det var svært viktig for stabilteten i eurosonen å få på plass krisepakken som ble vedtatt igår.

- Man kan si at krisen har lært oss at vi er avhengig av hverandre. Krisen har forplantet seg fra USA til Europa, og har videre spredd seg fra ett land til et annet, sier han.

Tillit er avgjørende
Han mener at det er svært viktig at alle land må føre en ansvarlig politikkk som markedet har tillit til.

- Hvis markedet ikke har tillit til den økonomiske politkken, ja, man kan jo se hvordan det har gått med Hellas, sier han.

- Tillit er avgjørende for at ikke krisen skal spre seg, legger han til.

Han mener at det er viktig at man skaper tilstrekkelig åpenhet i EU, slik at man unngår at man kommer opp i en lignende situasjon som gjeldskrisen som preger store deler av Europa i dag.

- Vi er dypt avhengige av hvordan de andre landene klarer det. Alle kan bidra til å skape denne gjennomsiktigheten, sier han.

Omfattende reformer
EU-lederne håper at krisepakken til Irland kan hindre at krisen sprer seg videre til Portugal, og i verste fall Spania. Den danske finansministeren er imidlertid ikke redd for spredning.

- I møtet igår sa Spania og Portugal at de vil legge frem omfattende reformer og effektive spareprogrammer. Jeg tror at de har levert et effektivt vern mot krisen, sier han.

Selv om Norge ikke er EU-medlem, har vi likevel bidratt til den irske redningspakken gjennom det internasjonale pengefondet IMF.

  Skulle ikke hjelpen vise seg å være tilstrekkelig, utelukker ikke den norske finansministeren Sigbjørn Johnsen at Norge vil gi enda mer hjelp til det kriserammede landet.

- Hvis irland spør, vil vi selvsagt vurdere det nøye og ordentlig, sier han.

Han forklarer overfor DN.no at en slik hjelp eventuelt vil komme i form av et bilateralt lån fra Norge.

Les også: - For stort til å reddes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.