- Dette er veldig gode nyheter, sier analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.no.
Onsdag formiddag tikket det inn aktivitetsindekser fra en flere enkeltland og eurosonen samlet sett. Aktivitetsmålingene viser en overraskende kraftig oppgang i juli, ifølge de foreløpige indeksene som analysebyrået Markit presenterte onsdag formiddag.
Følges tett
Aktiviteten øker igjen
Den samlede innkjøpssjefindeksen (PMI) for industrien i eurosonen steg til 50,1 i juli, mens det ifølge Bloomberg News var ventet en indeks på 49,1. 50-poengsgrensen er et viktig skille i indeksen. En poengscore over 50 viser at det er økende aktivitet i sektoren.
Indeksen for er nå på det høyeste nivået på 24 måneder.
- Når det kommer ut over 50 indikerer det vekst i næringen. Det er en veldig positiv overraskelse. Nå viser også Tyskland, som er lokomotivet i den europeiske økonomien, positive tegn, sier Saltvedt.
- Dette er bare én måling, men at det indikeres at det stabiliserer seg noe, det ser jeg som veldig postivt. Dette var bra, legger hun til.
Vekstlokomitivet tilbake i pluss
Aktivitetsindeksen for tysk industri steg også over 50-poengsgrensen i juli. Indeksen er nå på 50,3, opp fra 48,6 forrige måned. Det var ventet en indeks på langt mer moderate 49,2 poeng. Indeksen i juli var den sterkeste på fem måneder.
- Den sterke utviklingen i privat sektor i Tyskland ser ut til å være drevet av bedring i innenlandsk næringsliv og høyere forbruk i husholdningene. Spesielt peker produsenter på høyeter etterspørsel fra bilindustrien og blant kunder i byggenæringen, noe som veier opp for fortsatt svakhet i viktige eksportmarkeder, sier seniorøkonom Tim Moore i Markit i en pressemelding fra byrået. Det er Markit som utarbeider indeksen.
Positivt for Norge
Saltvedt tror aktivitetsindeksene kan indikerere at bunnen i europeisk økonomi nå er nådd.
- Ja, det ser slik ut. Vi har ihvertfall nådd en midlertidig bunn. Men vi kan få nye overraskelser, det har Portugal og flere andre land vist tidligere i år. Men forhåpentligvis går det nå gradvis den rette veien. Vi må nok vente at det fortsatt er mange fallgruver man skal over, og det kan fremdeles komme noen negative nyheter, men jeg vil si at den siste tidens utvikling har vært på den positive siden, sier Saltvedt.
Positiv utvikling i Europa vil dessuten slå rett inn i norsk økonomi, påpeker Saltvedt.
- Europa er vår viktigste handelspartner, så det vil også være gode nyheter for Norge. Ser man bort fra det jeg pleier å følge med på, som er olje, så er det ikke tvil om at vi over en lengre periode har merket at det har gått dårligere med våre handelspartnere. Olje- og gass har gått bra uansett, men ser man bort fra den delen av industrien, så er dette veldig positive nyheter, sier Saltvedt.
Følges nøye i markedene
I finansmarkedene skapte indeksene umiddelbare reaksjoner onsdag formiddag. PMI-indeksene blir fulgt svært nøye i markedene. Grunnen er enkel; Indeksene har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.
I Frankfurt snudde Dax-indeksen kraftig opp dag indeksen for tysk industri ble sluppet litt før klokken halv ti onsdag formiddag. Hovedindeksen CAC40 på Paris-børsen fikk også et markert løft da den tyske indeksen ble kjent.
I valutamarkedet har euroen også blitt styrket markert i morgentimene. Mens en euro kostet 1,319 dollar i minuttene før klokken ni, er den nå blitt rundt 0,4 prosent dyrere og handles nå til 1,324 dollar. Euroen er også styrket mot norske kroner. En euro koster i skrivende stund rundt 7,79 kroner, mens den tidligere i dag ble handlet til nivåer på rundt 7,76 kroner.
En indeks over 50 viser økende aktivitet i sektoren.
(Kilde: Markit/Bloomberg)
LES OGSÅ:
Spår comeback for kronen: - Ingen krise i norsk økonomi
Asia-fall etter svakt nøkkeltall fra Kina
Sterkere krone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.