Telenor satser tungt på å bli store i verdens nest mest folkerike land. I dag kom nyheten om at selskapet kjøper 60 prosent av indiske Unitech Wireless.
Det blir en svært stor og tung investering, og reaksjonen fra markedet ble akkurat så negative som analytikerne i SEB Enskilda hadde spådd : Kursen har stupt nesten 16 prosent.
Les også:
Telenor med milliardkjøp
Dette kjøper Telenor
Kan bli virkelig store
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas mener dette er en gigantisk mulighet.
- Vi går fra å operere i en befolkning med 650 millioner mennesker og utvider med 1,2 milliarder mennesker. Vi er verdens 7. største teleselskap nå, og kan bli ett av de aller største etter China Mobile, sier Baksaas til Dagensit.no.
Han mener dette vil bli en vekstdriver for selskapet de neste tre til fem årene, og at dette etter hvert vil bli godt synlig.
- Er dette Telenors største satsing noen gang?
- Vi var vel så djerve med noen av satsingene på 90-tallet, sett i forhold til selskapets størrelse, sier Baksaas til Dagensit.no.
Går mot strømmen
Han innrømmer at dette ikke blir helt det samme som satsingene i Asia på 90-tallet, blant annet fordi India allerede har mange etablerte aktører. Men han mener Telenor vil ha svært god hjelp av sin lange erf#229 og sine rutiner når det gjelder å operere i markeder som likner det indiske.
Baksaas er imidlertid veldig klar over hvilken vei markedet går om dagen.
- Vi går motstrøms når andre trenger penger, sier han til Dagensit.no.
Han forteller at lisensene i det indiske markedet ble delt ut på starten av året, og at Telenor har hatt følere ute også før dette.
Krise-pris?
Ryktene om India-oppkjøpet har sirkulert i lengre tid, og konkrete tall har vært ute. Men avtalen som nå er signert er forskjellig fra ryktene.
- Modellen er vesensforskjellig. Prisen er lavere og alt vi investerer blir i selskapet. Vi får en større andel til lavere pris, sier Baksaas til Dagensit.no.
De mest konkrete ryktene gikk ut på at Telenor skulle kjøpe en andel på 43 prosent i selskapet for 1,4 milliarder dollar. Fasiten er at Telenor betaler 1,07 milliarder dollar for hele 60 prosent av aksjene, og dette er nye aksjer. Dermed blir pengene i selskapet istedenfor å gå ut til gamle eiere. Telenor får også kontroll over selskapet og vil besette alle de viktigste postene i toppledelsen.
- Har finanskrisen bidratt til å gi dere en lavere pris?
- Krisen har vært følt av begge parter og påvirket kalkylene, sier Baksaas til Dagensit.no.
- Er dette gambling?
- Nei, det er ikke gambling, men det er knyttet økonomisk risiko til dette. Vi har tillit til at vi drar nytte av det vi har lært i andre markeder, sier han.
Ikke bra kortsiktig
Finansdirektør Trond Westlie understreker at dette er en langsiktig satsing.
- Det rette nå er å prioritere langsiktig vekst i Telenor, ikke de mer kortsiktige verdivurderingene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.