- Situasjonen er allerede stabilisert, og usikkerheten vil ikke være langvarig. Interbankrenten er fremdeles på et høyere nivå enn normalt, men den har gått betydelig ned de siste dagene, sier økonomiprofessor Xiaozu Wang ved Fudan University i Shanghai til DN.no.

- Den såkalte likviditetskrisen i kinesiske banker, i ordets rette betydning, er over, mener han.

«Normal» stemning
I forrige uke ble den helt korte referanserenten i det kinesiske pengemarkedet, det såkalte interbankmarkedet, nesten doblet i løpet av timer. Torsdag nådde renten på overnatten-lån i pengemarkedet, som er usikrede lån mellom banker, rekordhøye 13,4 prosent.

En knapp uke sender kan professor Wang forsikre om at det ikke er noe unormalt med stemningen i den kinesiske finanshovedstaden.

Wang har tilbrakt starten av uken sammen med en gruppe bankansatte i Kinas største bank ICBC. Det har ikke vært tegn til rentepanikk blant lederne i bankkjempen, forteller han på telefon fra Shanghai.

- Dette er ikke, og har aldri vært, en krise. Dette er helt enkelt snakk om en likviditetstørke, understreker Wang og peker på de to årsakene:

- Bankene har i første halvår vært litt for aggressive med utlånet. Samtidig har de hatt en feilslått forventning om at sentralbanken skal komme dem til unnsetning med en gang de får problemer.

Rekordhøy rente
Renteoppgangen i forrrige uke var et uttrykk for at bankene mente det medførte skyhøy risiko å låne ut penger til hverandre. Dermed tørket likviditeten i markedet fullstendig inn.

De siste dagene har imidlertid pengemarkedsrenten falt kraftig tilbake.

Sentralbanken skal angivelig ha tilført enkeltbanker ekstra likviditet. Dette til tross for at beskjeden fra myndighetene lenge var at de ikke vil hjelpe bankene med deres likviditetsproblemer.

- Situasjonen er nesten fremprovosert av sentralbanken. Myndighetene ønsker å gi et tydelig signal til de kommersielle bankene om at de er nødt til å forandre måten de gjør forretninger på. De kunne møtt bankenes behov med det samme, men denne gangen bestemte de seg for å ikke gjøre det, sier Wang og tilføyer:

- På papiret hadde den forrige regjeringen den samme politikken, men det er først den nye regjeringen som har «guts» til å gjennomføre det. Vi beveger oss i riktig retning.

Onsdag ble renten fastsatt til 5,5 prosent, bare litt høyere enn nivået før forrige ukes kraftige oppgang.

Usannsynlig Norge-effekt
Frykten for en hard landing i Kina, har den siste uken fått mye oppmerksomhet i Norge. At det som skjer i Kina vil kunne påvirke Norge og våre oljepriser, vurderer Wang som «usannsynlig».

- 20 prosent av Kinas import er i olje. Selv om Kina slakker ned, vil den absolutte mengden import av olje øke, påpeker professoren, før han modifiserer noe:

- Hvis folk forventet veldig mye høyere vekstrate i Kina og endrer sine forventninger nå, kan prisen gå noe ned.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET.

 



Fortsetter å vokse
I år lander trolig veksten i Kina på et sted i overkant 7,7 prosent, ifølge IMFs ferskeste prognose fra mai i år.

I Norge har flere meglerhus signalisert at de kan komme til å nedjustere sine prognoser for året.

- Syv prosent er oppnåbart i 2013, og det vil fremdeles bety god vekst for Kina. Lavere enn syv prosent vil heller ikke være «slutten på verden», sier Wang.

15 prosent av verdensøkonomien
Professoren er sikker på at stadig flere land vil avhenge av Kina i fremtiden.

Kina utgjør rundt 15 prosent av verdensøkonomien, men har de siste årene stått for mer enn 30 prosent av veksten.

- I takt med at Kina vokser, vil vi bli mer og mer uavhengige fra andre markeder. Det skjer allerede.

- I fremtiden vil dere trenge oss mer enn vi vil trenge dere, sier han.

Finanseksperten har også investeringsrådene klare:

- Sektoren for forbruksvarer vil garantert vokse, sier Wang og viser videre til Kinas femårsplan (2011-2015).

President Xi Jinping kommer til høsten med en kunngjøring i forbindelse med femårsplanen hvor det skal satses tungt på høyteknologi og sosial velferd, og å øke kjøpekraften hjemme.

- Miljø står som nummer en på myndighetenes agenda. Alt som kan hjelpe oss til å få bedre vann og luft vil vokse. Det er helt sikkert, sier Wang.

Xiaozu Wang har sin doktorgrad i økonomi fra New York University. Han har tittelen «æresprofessor» ved både School of Business at Hong Kong University og Handelshøyskolen BI (Institutt for finans). Wang har undervist ved sistnevntes MBA-program i Shanghai siden 2003.

Onsdag fortsatte bekymringene rundt interbankrentene å sende Shanghai Composite-indeksen nedover - for sjette dag på rad. I dag, torsdag, ligger Shanghai-indeksen i Kina an til en moderat stigning.

«Den positive stemningen i markedene fra i går fortsetter over natten i Asia og det er bred oppgang på børsene. Selv de kinesiske børsene stiger, blant annet på gode tall for inntjeningen i industriselskaper»,skriver sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

På innsiden: Nesten-krisen (kommentar)

Les mer:
Slik påvirker «Kina-sjokket» din økonomi
<b>Gråmarkedet i Kina er en tidsinnstilt bombe</b>
Kina-krise vil ramme hele verden
- Mer frykt i næringslivet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.