Rederiet BW Gas er for mange den største seierherren etter dagens avgjørelse rederiskattsaken. Rederiet fikk den suverent største regningen da regjeringen høsten 2006 overraskende endret rederiskattordningen slik at 21 milliarder kroner forfalt til betaling over de neste 10 årene.

For BW Gas' del handlet det om 2,9 milliarder kroner. Likevel mener BW Gas-eier og konsernsjef Andreas Sohmen-Pao at dagens avgjørelse ikke gir dem noen økonomisk vinning.

- Den bare gjenoppretter situasjonen som eksisterte før endringen, sier han til DN.no. Han er likevel svært lykkelig over at Høyesterett kom til samme konklusjon som rederiet, nemlig at skatteendringen var grunnlovsstridig.

- Det har vært to forferdelig år for selskapet. Nå skal vi prøve å se fremover og forsøke å reparere den skaden skattestriden har påført oss, fortsetter han. Han sier bortfallet av skatteregningen betyr at selskapet igjen er solid.

Måtte slite
BW Gas kom umiddelbart i konflikt med sine lånebetingelser da Stortingets rødgrønne flertall vedtok overgangsordningen. Rederiets ekstraskatt på nesten tre milliarder kroner gjorde at selskapet falt under avtalt nivå for egenkapital.

Rederiet måtte i forhandlinger med sine lånegivere for å unngå at disse erklærte mislighold. Da aksjemarkedet skjønte implikasjonene falt aksjekursen, og BW Gas ble det første rederiet som gikk ut og offentliggjorde at det ville gå til sak mot regjeringen på bakgrunn av overgangsordningen.

Sohmen-familien, som allerede var hovedaksjonær i det som i gamle dager gikk under navnet Bergesen d.y., måtte hjelpe rederiet over kneiken med en nødemisjon.

Grenseland
Sohmen-Pao sier rederiet hele tiden mente det hadde en sterk sak.

- Hvordan kunne dere være så sikre all den tid domsbeslutningen viser at det var på nippet?

- Jeg synes det er riktig å snu på det spørsmålet. Det burde heller være et spørsmål om hvorvidt det er riktig å vedta lover som er i ytterkanten eller utover det grunnloven godtar, sier rederen.

Etter at den gigantiske skatteregningen begynte å ri rederiet som en mare, valgte Sohmen-familien å komme med et frivillig bud på alle aksjene i rederiet. Det resulterte i at selskapet fikk mer enn 99 prosent av aksjene og deretter strøk selskapet fra børs.

Viktig for Norge
Sohmen-familien er en av verdens største rederifamilier. Familien har hovedsete i Hong Kong. Ledelsen av BW Gas foregår fortsatt fra Bergehus i Oslo.

Det har blitt spekulert i at familien ville flytte forvaltningen ut av landet om dommen gikk mot dem. Sohmen-Pao sier dommen er viktig for at selskapet kan opprettholde sin tilstedeværelse i Norge.

- Dommen har viktige implikasjoner i den forstand at den viser at Norge fortsatt er et land man kan gjøre forretninger i. Den gir oss mer trygghet for at det fortsatt vil være slik i fremtiden, sier han.

Jan Håkon Pettersen var konsernsjef i BW Gas da selskapet fikk skatteregningen i fanget. I dag sitter han i styret i rederiet. Han er lettet over at dommen gikk i næringens favør.

- Det er veldig bra for BW Gas og ikke minst for borgerne i Norge. Dette viser at man kan forvente forutsigbarhet i skattepolitikken, sier Pettersen.

Les også:

<b>Saksøker Staten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.