I september i år går omtrent 124.000 norske husstander med planer om å kjøpe hytte, viser en fersk undersøkelse. Salget av hytter i fjellheimen vil normalt skyte fart fra høstferien og utover.

Nordmenn på hyttejakt vender imidlertid de store alpindestinasjonene ryggen.

- I et par tiår har vi tenkt at vinter og hytter er noe som har med alpinanlegg å gjøre. Nå er hyttene inne på fjellet i de mer gammeldags og romantiske omgivelsene på vei inn igjen, sier reiselivsforsker Arvid Flagestad ved Markedshøyskolen til DN.no.

Interessant utvikling
Flagestad, som har fulgt det norske hyttemarkedet tett gjennom flere tiår, synes dette er svært interessant utvikling.

- Turskiløyper er idag én av de viktigste faktorene som betyr noe for valg av lokalisering av hytter. For fem år siden lo man av det, men nå har altså denne trenden plutselig kommet, sier han.

Også eiendomsmegler og spesialist på Norefjell-området, Morten Høeg, i Nordvik & Partners har bitt seg merke i den nye hyttetrenden.

- For en del år siden var det slik at folk på død og liv skulle være nær bakken. Nå kjøper folk gjerne heller en hytte hvor de kommer i nærhet av langrennsterrenget, sier Høegh til DN.no.

Sjusjøen i Ringsaker
De siste årene er Vinje i Telemark den «fjellhyttekommunen» som har kunnet skilte med flest påbegynte hytteprosjekter, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Reiselivsforsker Flagestad trekker imidlertid frem Sjusjøen i Ringsaker kommune som et område i stor vekst.

 

- En artig utvikling her er jo at for rundt 50 år siden var det Sjusjøen som var det store vintersportsområde i Norge. Så har det vært en periode hvor Sjusjøen falt mellom stoler. Nå er det på full fart oppover igjen, nettopp på grunn av dette med turskiløyper, sier han og tilføyer:

- Basert på denne hytteturismen kommer Sjusjøen til å bli et vintereldorado.

Langrennskjendisene satser
Den økende interessen gleder naturlig nok fjellmeglerne i området. Eiendomsmegler Stig Svartor hos Terra Eiendomsmegling på Lillehammer tror de går spennende tider i møte.

- Det skal skje mye på Sjusjøen fremover, og det skal bygges ut både infrastruktur med både veibane og avløp, sier han.

Langrennskjendisene Bjørn Dæhlie og Åge Skinstad er blant investorene som satser på comeback for Sjusjøen. Gjennom selskapet Sjusjøen Utvikling har de sammen med sine forretningspartnere de blant annet gjort om to hoteller til leiligheter og solgt en rekke tomter og nybygg i området.

 

Nå planlegger Dæhlie og Skinstad det første nye næringsbygget i Sjusjøen rettet mot turister og hyttefolk på flere titall år. Innholdet er ikke endelig fastlagt, men nytt senter med dagligvarebutikk og servicesenter for utleiehytte skal stå på plakaten.

- Som langrennssjef i Skiforbundet merker jeg at interessen rundt sporten er stor, sier Åge Skinstad til DN.no.

- Men at vi valgte å satse på Sjusjøen var kanskje litt tilfeldig. Jeg har selv hytte på Storåsen, og liker meg godt, tilføyer han.

- Må tilrettelegge
Gjennomsnittsprisen på Sjusjøen-hyttene som ble lagt ut for salg på FINN.no var 1,87 millioner kroner i 2011, viser statistikk fra nettstedet. Hittil i år er gjennomsnittsprisen 1,92 millioner kroner.

På landsbasis opplevde flere av Norges største vinterdestinasjoner bråstopp i hyttemarkedet ifjor. Fjellmeglere DN.no har vært i kontakt med venter at prisutviklingen også i vinter vil holde seg flat.

I den forbindelse mener Flagestad ved Markedshøyskolen at nettopp «velfriserte» turløyper vil bli avgjørende for den videre prisutviklingen.

- Både Geilo og Trysil er primært trukket opp av alpinfaktoren. Nå ser vi at disse vinterdestinasjonene blir stadig mer bevisste på å tilrettelegge for turski, sier han.

Les mer om hyttehøsten på DN.no:
Unngå arve-krangel om hytta
Sug etter hytte på fjellet
Slik håver du inn på egen hytte
- Det var litt baluba i fjellet
Denne hytta klikker vi mest på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.