- Denne korreksjonen er bare starten på slutten. Markedene er nå sakte i ferd med å innse at vi ikke kan finansiere underskudd med mer gjeld. På et eller annet tidspunkt må regjeringer og forbrukere slutte å bruke, og starte på en strammere og mer forsiktig linje, sier kredittstrateg Mark Bayley i Aquasia Ltd til Bloomberg News.
Uroen fortsetter med uforminsket styrke i ettermiddagstimene fredag.
Interbank renten Libor er nå på sitt høyeste nivå på nesten 10 måneder, og stiger for niende dagen på rad. Den ligger nå på 0,497 prosent, det høyeste nivået siden slutten av juli ifjor.
Intensiveres
- Vi ser at risikoaversjonen intensiveres, i tillegg til at risikoaversjonen nå sprer seg på tvers av aktivaklassene, sier rentestrateg Peter Chatwell i Credit Agricole til Bloomberg News.
Libor har steget den seneste tiden ettersom bankene har blitt mer tilbakeholdne med å låne ut penger til motparter med potensiell risiko. Det er bekymring knyttet til om finansinstitusjonenes sikkerhet nå krymper som et resultat av finanskrisen i eurosonen.
- Dette øker bekymringen om motpartsrisiko og presser rentene høyere i interbankmarkedet, sier Chatwell.
Også såkalte søppellån, obligasjonslån med lavest mulig rating, nærmer seg nå den verste utviklingen siden 2008 ettersom gjeldskrisen i Europa gjør det vanskeligere for de med størst pengebehov å låne penger.
Selger unna
Investorer over hele verden selger nå unna obligasjonslån i den raskeste takten på 19 måneder, og kjøper seg isteden opp i statsgjeld. Prisene på høyrenteobligasjoner har falt 3,5 prosent i mai etter å ha steget 7,2 prosent i april, ifølge tall fra Bank of America Merrill Lynch Index data.
Det presser rentene på obligasjoner opp.
- Høyere renter kan bli en selvoppfyllende profeti som gjør det vanskeligere å prise ny gjeld, som igjen kan føre til enda mer mislighold, sier kredittstrateg Arthur Tetyevsky i Gleacher & Co til Bloomberg.
Prisene på å forsikre seg mot mislighold i obligasjonslån, såkalte CDSer, stiger også.
Euroen fortsetter å styrkes fredag, og har vært oppe i sitt høyeste nivå på en uke mot dollaren. En euro koster fredag ettermiddag 1,25 dollar.
Den norske valutaen har svekket seg markert den seneste uken og har ikke vært svakere mot dollar siden juli. En dollar koster 6,47 kroner.
Les også:
<b>Børsen dundret utfor</b>
<b>Nye regler kan koste 1.900 milliarder</b>
- Alt kan kollapse i morgen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.