- Det er ganske entydig svakt i forhold til prognosene til Norges Bank, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Norsk økonomi vokser nå saktere enn den gjorde mot slutten av fjoråret.

Les også: Norge nær stillstand

Veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) i fastlandsøkonomien var på fattige 0,1 prosent i første kvartal 2010. Veksten i fjerde kvartal ble opprevidert til en vekst på 0,4 prosent fra en vekst på 0,3 prosent.

- Det styrker argumentet for at det ikke er noen hast med å sette opp renten, sier Boye.

Kommer nedjustering
Nordea holder på sin prognose om at neste renteøkning ikke kommer før i oktober. I Norges Banks rentebane legges det opp til at neste renteøkning kommer i september.

- Vi har lenge hatt et svakere vekstbilde enn Norges Bank, at tror det kommer en nedjustering av rentebanen på rentemøtet i juni, sier hun.

Hun peker på at dagens tall stemmer godt overens med signalene fra Norges Banks regionale nettverk, også kalt sentralbanksjef Svein Gjedrems kriseradar, som viser svakere vekst i begynnelsen av 2010 enn ifjor høst.

- Det som er urovekkende er at regionalt nettverk sier at veksten ikke skal være veldig sterk i andre kvartal heller, sier hun.

Les også: Gjedrems kriseradar slår ut

Tror på to rentehopp
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank holder fortsatt på at det kommer ytterligere to renteøkninger i år slik at styringsrenten når 2,50 prosent ved utgangen av året.

- Vi tror at tiltakene som er satt i gang i forbindelse med statsgjeldskrisen vil gjøre at den eneste effekten på norsk økonomi vil bli den direkte effekten fra lavere vekst i Europa. Vi tror ikke dette blir en systemkrise, sier Jullum til DN.no.

- Samtidig vil det være ganske kraftig vekst i Asia og USA som vi holde oppe og øke de faktiske eksporttallene for Norge. Da vil det være et behov for å øke renten i Norge, sier Fokus-økonomen.

Han mener likevel at dagens tall gir Norges Bank større handlingsrom til å holde renten lav lenge.

- Norges Bank har vært bekymret for at rentenivået er så lavt at det kan bli kimen til en ny opplåningsrunde og kraftig vekst i økonomien. Men det er ingen tvil om at veksten i fjerde kvartal ifjor og første kvartal i år har vært mye mindre enn det den og alle vi andre har trodd. Sånn sett er risikoen blitt mindre for at politikken er for stimulativ, sier Jullum.

- Hvis Norges Bank nå ønsker å holde et lavere rentenivå i håp om å unngå en sterkere valutakurs har de mer handlingsrom nå enn det vi alle har trodd, sier Jullum.

Todelingen er der
Boye er overrasket over det store fallet i industrien, i tillegg til det kraftige fallet i bygg og anlegg. Det kan imidlertid henge sammen med ekstremkulden på begynnelsen av året, mener hun.

- Bekrefter BNP-tallene todelingen i norsk økonomi?

- Vekstgiveren er fortsatt det offentlige og forbrukerene. Sånn sett er den todelingen der fortsatt, sier hun.

- Men det er antydning til at varekonsumet dabber av, og vi har har ikke den sterke konsumveksten lenger som Norges Bank legger til grunn, legger hun til.

Hun tror at forbrukerne nå strammer litt inn fordi renten nå er på vei opp. Norges Bank har satt opp renten to ganger siden bunnen. Sist gang var i begynnelsen av mai da renten ble satt opp til to prosent.

- Forbrukerundersøkelser viser at det er ganske mange som venter renteøkninger, i tillegg har vi veldig høy gjeld, sier hun.

Avmatning i forbruket
Jullum er også overrasket over nedgangen i forbruket.

- Det er to ting som har overrasket. Det ene er avmatningen vi har sett i privatforbruket inn i første kvartal.

Han mener det er vanskelig å vite om avmatningen skyldes høye strømpriser. Ekstra høye strømregninger kan ha vært med på å begrense kjøpekraften.

Samtidig peker han på at realinntektsveksten er høy.

- Vi vet at boligmarkedet er på vei opp og aksjemarekdet er på vei opp. Og vi burde kunne regne med at spareraten ikke skulle øke så mye mer. Med mindre avmatningen i forbruket skyldes strømprisen, er det en ganske skuffende utvikling og ihvertfall lavere enn vi hadde regnet med, sier sjeføkonomen.

Fall i investeringene
Han er også overrasket over at investeringene i næringslivet fortsetter å falle. Ifølge Jullum har investeringer i næringsvirksomhet nå falt i tre kvartaler på rad.

- Fallet i dette kvartalet var mye større enn kvartalet før. Det er overraskende at man ikke har sett tegn til stabilisering eller stigning i investeringene.

- Jeg er litt usikker på om det skyldes at store deler av oljerelaterte næringer har hatt et for høyt kapasitetsnivå og at de er i ferd med å bygge ned kapasiteten. Hvis det er tilfellet må man se et kraftig omslag i oljeinvesteringene og aktiviteten i nordsjøen for at den trenden skal snu, sier Jullum.

Les også:

- Vi er veldig sårbare

- Vi må regne med problemer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.