De to dagligvarekjempene Coop og Rema 1000 inngår et innkjøpssamarbeid som kun trer i kraft hvis ikke Konkurransetilsynet stopper samarbeidsavtalen mellom konkurrentene Ica og Norgesgruppen.
- Nødutgang
- Dette er vår nødutgang for å sikre konkurranse og dermed et godt vareutvalg og fortsatt lave priser for kundene våre. ICA/NorgesGruppen-samarbeidet gjør det nødvendig for COOP og REMA 1000 å gjøre noe for å opprettholde en konkurransedyktig posisjon i det norske dagligvaremarkedet, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000.
Det nye samarbeidet har fått navnet Core.
- Dette er en veldig morsom og spennende dag. Vi vil orientere kort og objektivt om Core, forkortelse for Coop og Rema, åpnet Reitan med på dagens pressekonferanse.
Gode innkjøp
Dette handler om innkjøp, understreker Reitan.
- Core er en god betegnelse for kjernen i dagligvareaktørers virksomhet – nemlig å gjøre gode innkjøp. Jeg har sett det for meg siden dagen Norgesgruppen og Ica gikk ut med at de planla samarbeid, sier han.
- Det er kjernen. Norgesgruppen har hatt fordel av å være størst. Det er veldig, veldig viktig for oss å kunne konkurrere, for Norgesgruppens fordel vil øke med et eventuelt samarbeid med Ica. Målet vårt med Core er å utjevne forskjellene til Norgesgruppen, sier Ole Robert Reitan
Han mener at det er helt umulig å konkurre fordi innkjøpsfordelen blir så stor.
Fortsatt konkurrenter
- Vi skal fortsatt konkurrere med Coop, men må ha fornuftige innkjøpsbetingelser. Det er vanskelig om de andre har 50 prosent av markedet, sier Reitan.
Administrerende direktør Svein Fanebust i COOP Norge mener grunnlaget er åpenbart:
- Vi ønsker å være konkurransedyktige og selge varene våre billig. Denne avtalen er strengt forretningsmessig korrekt. Vi er på plass, vi er klare og skal være med i det norske dagligvaremarkedet uansett Konkurransetilsynets beslutning, sier han.
Core er et innkjøpssamarbeid som blir en nødvendig motvekt dersom Ica og Norgesgruppens samarbeid blir en realitet, understreker også Coo-sjefen.
- Grunnlaget er vårt samlede innkjøpsvolum, og det vil være varer som er innenfor samarbeidet og deler som ikke er det. Core skal sikre Coop og Rema de beste innkjøpsbetingelsene, sier Fanebust.
Klausul i avtalen
Coop Norge Handel og Rema 1000 har lagt inn en klausul i avtalen som innebærer at den termineres dersom ICA/NorgesGruppen-avtalen i sin helhet blir stoppet.
- Vi mener den beste løsningen vil være at Konkurransetilsynet stopper avtalen mellom NorgesGruppen og Ica. Avtalen gir NorgesGruppen en markedsmakt som er skadelig både for konkurransen i dagligvarebransjen og for norske forbrukere. Denne avtalen vil rokke så kraftig ved konkurransevilkårene i dagligvarebransjen, at vi må inngå et innkjøpssamarbeid med Rema 1000 for å kunne opprettholde vårt omfattende butikknett og tilby våre kunder varer til lave priser, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge Handel.
DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.